Overslaan en naar de inhoud gaan

Multipele Endocriene Neoplasie 1 (MEN1)

Multiple endocriene neoplasie (MEN) is een erfelijke aanleg om bepaalde tumoren te krijgen. Het gaat om tumoren in organen die hormonen maken. Dit noemen we ook wel endocriene tumoren.

Er zijn twee vormen van MEN: MEN1 en MEN2.  Deze tekst gaat alleen over MEN1.

Bij MEN1 is er een grotere kans op tumoren van de bijschildklieren, de klier hypofyse, de bijnieren en de thymus. Ook is er meer kans op tumoren in maag en/of darmen, de alvleesklier en de longen.
Klachten bij MEN kunnen ontstaan doordat de tumor het normale weefsel weg duwt, of omdat de tumoren zelf hormonen maken. Bijvoorbeeld, van een tumor in de bijschildklier kun je teveel van een bepaald hormoon aan gaan maken (hyperparathyreoïdie).

De volgende tumoren kunnen ook voorkomen bij MEN1: goedaardige tumoren van het onderhuidse vet (lipomen) en van het bindweefsel (collagenomen), kleine gezwellen op de huid (angiofibromen), goedaardige gezwellen op het vlies rond de hersenen (meningeoom), ruggenmerg (ependymoom) of het gladde spierweefsel (leiomyomen).

95% van de mensen met MEN1 heeft één of meerdere tumoren voordat ze 50 jaar worden.  Niet iedereen met MEN1 heeft dezelfde klachten. De ernst van de aandoening en de leeftijd waarop het begint wisselt per persoon. En ook binnen een familie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN