Ziekte van Lafora
De ziekte van Lafora is een aandoening waarbij een kind epilepsie heeft die steeds erger wordt. Ook verleert een kind met deze aandoening dingen die hij of zij eerder wel kon. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).
De verschijnselen van de ziekte van Lafora beginnen op (late) kinderleeftijd en worden steeds erger. Een kind kan verschillende soorten epileptische aanvallen krijgen:
- myoclonische aanvallen: daarbij trekken de spieren in een deel van het lichaam zich samen. Dan zie je schokjes in dat deel van het lichaam.
- gegeneraliseerde tonisch clonische aanvallen: het kind is dan buiten bewustzijn en heeft schokken in beide armen en benen.
- occipitale aanvallen: het kind ziet dan dingen die er in het echt niet zijn (bijvoorbeeld gekleurde bolletjes of voorwerpen). Soms zien kinderen tijdens een aanval helemaal niets; ze zijn dan blind.
Deze 3 typen epileptische aanvallen komen het meeste voor. Soms hebben kinderen met Lafora ook andere soorten epileptische aanvallen.
De epileptische aanvallen bij de ziekte van Lafora duren vaak lang. Soms zelfs langer dan 30 minuten. Dit heet status epilepticus. Een kind kan daar klachten aan overhouden en kan er aan overlijden.
Als de aanvallen van epilepsie bij het kind zijn begonnen, gaat het kind ook dingen verleren die hij of zij eerder wel kon. Het kind krijgt ook moeite met het leren van nieuwe dingen. De kinderen krijgen moeite met praten en kunnen bewegingen niet meer goed coördineren. Ook kan het gedrag veranderen; sommige kinderen worden depressief of zijn verward.
Als de klachten in de loop van de tijd ernstiger worden, kan het kind steeds slechter bewegen en lopen. De spieren worden stijf (spastisch). Het kind kan steeds minder goed nadenken en dingen onthouden. Uiteindelijk wordt een kind met ziekte van Lafora dement en helemaal afhankelijk van anderen. Meestal overlijdt iemand met de ziekte van Lafora binnen 10 jaar nadat de klachten begonnen zijn.
De oorzaak is dan meestal een status epilepticus of een longontsteking.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Lafora body disease
Progressieve myoclonus epilepsie type 2
Progressive myoclonus epilepsy type 2 -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Artsen kunnen denken dat een kind de ziekte van Lafora heeft als het de kenmerken en verschijnselen heeft zoals die hier boven staan.. Met onderzoek van een weggenomen stukje huid (biopt) en DNA-onderzoek kunnen ze de diagnose stellen
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
De ziekte van Lafora is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het onderdrukken van de epilepsie met medicijnen en er wordt ondersteuning gegeven om zo goed mogelijk te blijven functioneren.
De logopedist kan bijvoorbeeld helpen bij het communiceren als iemand moeite heeft met praten en de fysiotherapeut kan begeleiden zodat het kind zo goed mogelijk kan blijven bewegen. -
Is deze ziekte erfelijk?
De ziekte van Lafora is autosomaal-recessief erfelijk.
-
Kinderwens
Hebben jij en je partner kans op (nog) een kind met de ziekte van Lafora en heb je een kinderwens? Je hebt verschillende mogelijkheden.
Je arts kan je er meer over vertellen.
Deze keuzehulp helpt je je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener. -
Meer info voor patiënten
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
- We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.
-
- UMCG Expertisecentrum voor Bewegingsstoornissen Groningen
- Polikliniek Neurologie
- Hanzeplein 1
- 9713 GZ GRONINGEN
- +31 (0)50 361 3500
- Orpha.net Expertlink
-
- Maastricht UMC+-Kempenhaeghe Academisch Centrum voor Epilepsie
- Maastricht UMC+
- P. Debyelaan 25
- 6229 HX MAASTRICHT
- +31 (0)43 387 6543
- Orpha.net Expertlink
-
- Maastricht UMC+-Kempenhaeghe Academisch Centrum voor Epilepsie
- Kempenhaeghe
- Sterkselseweg 65
- 5591 VE HEEZE
- +31 (0)40 227 9022
- info@kempenhaeghe.nl
- Orpha.net Expertlink