Overslaan en naar de inhoud gaan

Polymerase proofreading-associated polyposis (PPAP)

Iemand met polymerase proofreading-associated polyposis (PPAP) heeft een erfelijke aanleg om verschillende soorten tumoren en kanker te krijgen. De oorzaak van PPAP is een verandering in een gen.

Mensen met PPAP kunnen kenmerken hebben zoals:

  • poliepen in de darm en de maag. Iemand kan een paar poliepen hebben of meer dan tien. Meestal is iemand tussen de 20 en 30 jaar als hij of zij poliepen krijgt. Soms krijgt iemand ze al voor de leeftijd van 20 jaar. Het soort poliepen dat iemand met PPAP krijgt, kan kwaadaardig worden
  • darmkanker. Als poliepen in de darm niet ontdekt en weggehaald worden, dan krijgt meer dan de helft van de mensen darmkanker. Het kan gaan poliepen en kanker in de dikke darm of in de dunne darm
  • maagkanker, als poliepen in de maag kwaadaardig worden
  • baarmoederkanker. Deze vorm van kanker komt vaak voor bij vrouwen met PPAP 
  • verschillende soorten hersentumoren 

Het is nog niet duidelijk hoe groot de kans op verschillende soorten tumoren en kanker precies is. Wat de gevolgen van PPAP zijn voor het leven van iemand, is per persoon verschillend. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN