Overslaan en naar de inhoud gaan

Hemifaciale microsomie

Bij hemifaciale microsomie zijn delen van het gezicht en de schedel niet helemaal goed gegroeid. Dan kan iemand verschillende klachten en kenmerken hebben. De oorzaak is bijna nooit bekend. Heel weinig mensen hebben een erfelijke vorm (maar is de afwijking in de genen nog niet gevonden) of kregen de aandoening door een chromosoomafwijking. De klachten en hoeveel last iemand er van heeft, kan van persoon tot persoon verschillen.

Bij hemifaciale microsomie is de ene kant van het gezicht niet gelijk aan de andere kant van het gezicht. Dat betekent dat het gezicht scheef kan zijn. Verder kunnen de ogen soms kleiner zijn. Of staat het ene oog lager dan het andere. De oorschelp kan een andere vorm hebben of iemand kan geen oorschelp hebben. Je oorschelp is het deel van je oor dat aan de buitenkant zit. Sommige kinderen horen minder goed.

Kinderen met hemifaciale microsomie hebben meestal een te kleine onderkaak. Ook kunnen ze een schisis hebben. Ze kunnen ze moeite hebben met eten en ademhalen. Verder hebben ze soms moeilijkheden met praten. Sommige kinderen hebben afwijkingen aan de wervels of een klompvoet. Hun nieren kunnen een andere vorm hebben. Soms hebben ze problemen met het hart.

Goldenhar syndroom is een vorm van hemifaciale microsomie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN