Overslaan en naar de inhoud gaan

Klompvoet

De klompvoet is een afwijking van de voeten. Bij de geboorte wijzen de voeten van de baby naar beneden, in plaats van naar voren. Een klompvoet heeft de vorm van een golfclub, of een komma. De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en omgevingsfactoren een rol.

Bij klompvoeten groeien tijdens de zwangerschap bepaalde spieren, banden en pezen van de voet niet mee met de rest van de voet. Daardoor trekken deze spieren, banden en pezen de voet in een kromme stand. Ook de botten in de voet kunnen vervormen.
Klompvoeten komen vaker bij jongens voor dan bij meisjes. Een kind kan aan één of beide voeten een klompvoet hebben.

Iemand kan alleen een klompvoet hebben, of ook een andere aandoening. Bijvoorbeeld, iemand met spina bifida heeft soms ook klompvoeten.
 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Klompvoeten
   Pes Equinovarus
   Congenital talipes equinovarus
   Congenital clubfoot
   CTEV
   TEV
   Talipes valgus

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose klompvoeten kan met de kenmerken die hierboven staan gesteld worden. Met röntgenonderzoek kan de diagnose bevestigd worden.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van klompvoeten begint meestal direct na de geboorte, omdat de vervorming anders erger kan worden. Meestal wordt de voet met behulp van gips of tape in de juiste stand gezet. Om de zoveel tijd vervangen ze het gips of de tape en buigen ze de voet verder in de juiste stand.

   Soms zijn één of meerdere operaties nodig. Vaak worden de klompvoeten tot het derde of vierde jaar met speciale schoenen of een brace in de juiste stand gehouden. Een brace is een soort band die stevig om de voeten zit. Na verloop van tijd worden de schoenen of brace meestal alleen 's nachts gedragen.
    

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de1.000 baby’s wordt met klompvoeten geboren.