Overslaan en naar de inhoud gaan

Legius syndroom

Het Legius syndroom is een aandoening van vooral de huid. Het Legius syndroom is erfelijk. Of iemand ook kenmerken heeft, is bij iedereen anders.

Meestal heeft iemand met  het Legius syndroom café-au-lait vlekken. Dat zijn lichtbruine vlekjes op de huid. Soms heeft iemand sproetjes in de oksels of in de liezen. Bij sommige mensen zitten er vetbultjes (lipomen) onder de huid. Soms heeft iemand vlekjes op de huid die lichter van kleur zijn. Verder kun je bij Legius syndroom de huid soms verder uitrekken dan normaal. Sommige mensen met Legius syndroom kunnen de armen, benen en andere delen van het lichaam verder strekken dan anders; dat wordt hypermobiliteit of hyperlaxiteit genoemd.

Sommige mensen met Legius syndroom hebben een groot hoofd. En soms heeft hun gezicht bijzondere kenmerken. Dan staan de ogen verder uit elkaar. Of staan de oren lager op het hoofd. Soms hebben ze een plattere neusbrug. Of een kortere nek.

Sommige kinderen hebben meer tijd nodig om te leren praten. Ook duurt het bij sommige kinderen langer om te leren zitten en lopen. Soms hebben ze minder kracht in de spieren, dan kunnen deze kinderen sneller moe zijn. Enkele kinderen hebben meer tijd nodig bij het leren, hoewel er meestal niks aan de hand is met hun intelligentie.
Sommige kinderen hebben moeite met concentreren. Soms gaat het om ADHD of ADD. Kinderen hebben vaker moeite met het maken van vrienden, moeite in de omgang met anderen en zijn vaker angstig (sociaal-emotionele problemen). Bij enkele mensen met Legius syndroom staat de borstkas naar binnen of naar buiten.

Omdat dit syndroom pas in 2007 ontdekt is en er relatief weinig mensen met het Legius syndroom zijn, is nog niet alles bekend over deze aandoening.

De kenmerken van Legius syndroom lijken op die van neurofibromatose type 1. Maar het gaat om twee verschillende aandoeningen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN