Overslaan en naar de inhoud gaan

Xeroderma Pigmentosum (XP)

Bij mensen met Xeroderma Pigmentosum (XP) herkent en repareert het lichaam de schade aan het DNA door ultraviolet (UV) licht niet goed.

UV licht komt vooral van de zon, maar er zijn ook andere lichtbronnen die dit licht uitzenden. Het woord ‘xeroderma’ betekent ‘droge huid’. Met ‘pigmentosum’ worden de sproetjes en lichte of donkere vlekken bedoeld, die iemand krijgt op die delen van de huid die niet bedekt zijn en waar (zon)licht op valt. De oorzaak is een afwijking in een gen.

Er zijn verschillende vormen van XP. Bij bepaalde vormen verbrandt de huid al erg als er maar een klein beetje zonlicht op valt. Bij andere vormen gebeurt dit niet. Maar bij alle vormen krijgen mensen sproetjes of lichte of donkere vlekken op die delen van de huid die in de zon geweest zijn.

Bij alle vormen van de ziekte kunnen mensen ook oogaandoeningen krijgen zoals een ontsteking van het hoornvlies. Dan kunnen er klachten zijn zoals pijn, rode ogen, het slecht verdragen van licht, veel tranen en minder kunnen zien. Ook krijgen ze vaak al vanaf de kinderleeftijd huidkanker.

Ongeveer 1 op de 4 (25%) van de personen met XP heeft problemen met de hersenen en zenuwen. Zij hebben bijvoorbeeld ataxie, gehoorverlies of problemen met hun geheugen.

Behalve huidkanker, kunnen mensen met XP ook andere vormen van kanker krijgen, zoals bijvoorbeeld leukemie. Mensen met XP die roken hebben ook een grotere kans om longkanker te krijgen.

Mensen met XP worden meestal minder oud dan andere mensen. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN