Phelan-McDermid syndroom
Het Phelan-McDermid syndroom is een zeldzaam syndroom waarbij mensen een stukje van een chromosoom missen. Mensen met het Phelan-McDermid syndroom lopen achter in hun ontwikkeling. Ze hebben hebben een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Ze hebben moeite met leren praten. Soms gaan ze helemaal niet praten. Ook kunnen er problemen zijn met het gedrag, zoals autisme.
Al vanaf de geboorte hebben kinderen met het Phelan-McDermid syndroom vaak slappe spieren en hun gewrichten kunnen soms verder bewegen dan normaal.
Sommige mensen met Phelan-McDermid syndroom hebben ook andere problemen met hun gezondheid. Ze hebben bijvoorbeeld last van verstopping (obstipatie) en epilepsie.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Deletie 22q13.3 syndroom
22q13 deletie syndroom
22q13.3 microdeletie
PHMDS
Monosomie 22q13 -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen denken aan Phelan-McDermid syndroom als iemand kenmerken en klachten heeft zoals die hier boven staan. Door DNA-onderzoek te doen kunnen ze de vaststellen dat iemand dit syndroom heeft. Want mensen met dit syndroom missen een stukje van chromosoom 22.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Phelan-McDermid syndroom gaat niet over. Met de behandeling wordt geprobeerd de ontwikkeling zo goed mogelijk te begeleiden. Kinderen met Phelan-McDermid syndroom komen regelmatig bij een kinderarts. De kinderarts controleert hoe het met de ontwikkeling gaat. Als er dingen zijn die de kinderarts niet kan behandelen, kan de kinderarts controles bij andere specialisten afspreken.
-
Hoe vaak komt het voor?
Dokters denken dat 1 op de 30.000 baby’s het Phelan-McDermid syndroom heeft.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
-
Is deze ziekte erfelijk?
Een kind met Phelan-McDermid syndroom is meestal de eerste in een familie die dit heeft. De verandering in het chromosoom is dan bij hem of haar ontstaan.
Soms heeft één van de ouders een afwijking aan chromosoom 22 (translocatie). Daardoor is er meer kans dat zijn of haar kind Phelan-McDermid syndroom krijgt.
-
Kinderwens
Hebben jullie kans op (nog) nog een kind met Phelan-McDermid syndroom en willen jullie een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Praat er over met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Je kunt met je dokter overleggen of embryoselectie (PGT) voor jullie mogelijk is.
-
Meer info voor patiënten
- Kinderneurologie.euInformatie geschreven door een kinderneuroloog
- Phelan-McDermid syndroomInformatieblad geschreven door erfelijkheidsartsen
- Phelan-McDermid syndroomBrochure voor families of verzorgers die betrokken zijn bij de zorg. Gaat uit van de Europese behandelrichtlijn
- ZeldSamenInformatie en lotgenotencontact
- Uniek-erfelijkInformatie over 22q13 deleties voor ouders en publiek
- Introductie Phelan-McDermid syndroomInformatie van het UMC Groningen
- Platform ZONVoor ouders van kinderen met een heel zeldzame aandoening
- (Sch)oudersPlatform van, voor en door ouders van een kind met een lichamelijke- en/of een verstandelijke beperking, chronische ziekte en/of ontwikkelingsstoornis
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Genetics and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels met een een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
- Engels filmpje over Ryan met Phelan-McDermid syndroomRyan begrijpt meer dan mensen misschien denken. Met Engelse ondertiteling.
-
Meer info voor artsen
- Phelan-McDermid syndroomInformatieblad geschreven door erfelijkheidsartsen
- Introductie Phelan-McDermid syndroomInformatie van het UMC Groningen
- Richtlijn 22q13 deletiesyndroom (Phelan-McDermid syndroom) (okt 2018)Opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de klinisch genetica, kindergeneeskunde, kinderpsychiatrie, neurologie, logopedie en een arts voor verstandelijk gehandicapten.
- Phelan-McDermid syndrome: towards a European consensus guidelineSpeciale editie van de European Journal of Medical Genetics (open access)
- Phelan-McDermid syndroom (okt 2018)Samenvatting nav het syndroomreferaat AVG-opleiding en opleiding Klinische Genetica EasmusMC
- Medische begeleiding van mensen met Phelan-McDermid of 22q13.3 -deletiesyndroom (jan 2015) Informatie en advies voor (huis)arts en tandarts
- Orphanet
- OMIM
- GeneReviews
-
Expertisecentra
-
- UMCG Expertisecentrum 'Uniek' voor Zeldzame Genetische Oorzaken voor Ontwikkelingsachterstand
- Polikliniek Klinische Genetica
- Hanzeplein 1
- 9713 GZ GRONINGEN
- +31 (0)50 361 7229
- Orpha.net Expertlink
-
- AECO - Amsterdam UMC Expertisecentrum Ontwikkelingsstoornissen
- Kinderpolikliniek Klinische Genetica
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 8000
- Orpha.net Expertlink
-
- ENCORE - Expertisecentrum Erfelijke Neuro-Cognitieve Ontwikkelingsstoornissen Rotterdam, Erasmus MC
- Afdeling Algemene Kindergeneeskunde
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6146
- secretariaatalkg@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Ontwikkelingsstoornissen
- Sectie Klinische Genetica
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 3946
- erfelijkheid@radboudumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- Juliana Kinderziekenhuis
- Els Borst-Eilersplein 275
- 2545 AA DEN HAAG
- +31 (0)70 210 0000
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- Reinier de Graaf Gasthuis
- Reinier de Graafweg 5
- 2625 AD DELFT
- +31 (0)15 260 3060
- Orpha.net Expertlink
-