Overslaan en naar de inhoud gaan

Incontinentia pigmenti

Incontinentia pigmenti is een erfelijke aandoening die vooral de huid treft. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). De aandoening komt meestal bij meisjes voor.

Vaak komt er op babyleeftijd uitslag op de huid. Hierop vormen zich blaren. Later geneest de huid weer. En dan ontwikkelen zich een soort wratjes op de huid. Op jonge leeftijd kunnen er grijze of bruine plekken op de huid zitten. Deze plekken hebben de vorm van een lijn. In de loop van de tijd vervagen deze plekken. Volwassen met dit syndroom hebben op de huid van de armen en benen vaak lijnvormige plekken die lichter van kleur zijn dan anders.

Verder kan het haar uitvallen. De tanden kunnen klein zijn of er zijn minder tanden en kiezen (oligodontie). Ook kunnen er afwijkingen van de ogen zijn, en de nagels kunnen anders zijn. De meeste mensen met incontinentia pigmenti hebben een normale intelligentie. Soms is er een verstandelijke beperking of epilepsie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN