Erfelijke pancreatitis
Bij erfelijke pancreatitis heeft iemand steeds ontstekingen in de alvleesklier (pancreas). De ontstekingen komen steeds terug. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Door deze ontstekingen kan de alvleesklier beschadigen.
De ernst van de kenmerken verschilt per persoon.
Iemand krijgt meestal als tiener klachten zoals buikpijn en koorts. Ook is iemand misselijk of kan overgeven. Deze klachten duren meestal enkele dagen, maar kunnen ook langer duren. Er zijn per jaar meerdere periodes waarin er klachten zijn. Wanneer iemand vaak ontstekingen heeft in de alvleesklier, kunnen de ontstekingen op een bepaald moment neiet meer overgaan. Dan blijft de alvleesklier ontstoken. Dit gebeurt meestal op jong volwassen leeftijd.
Door de vele ontstekingen kan de alvleesklier minder goed gaan werken. Hierdoor kan het eten niet goed meer verteerd worden. Iemand kan hierdoor vette ontlasting (poep) krijgen. Verder kan iemand afvallen. Doordat de alvleesklier minder goed werkt, kan iemand ook te weinig voedingsstoffen uit het eten halen.
Door de schade kan de alvleesklier soms ook minder insuline gaan maken. Daarom krijgen sommige mensen met erfelijke pancreatitis diabetes type 1. Daarnaast hebben mensen met erfelijke pancreatisis meer kans op alvleesklierkanker.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Hereditaire pancreatitis
Autosomal dominant hereditary pancreatitis
Familial pancreatitis
Hereditary chronic pancreatitis
Hereditary pancreatitis
HP -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Artsen kunnen erfelijke pancreatitis vaststellen met de kenmerken die hier boven staan, onderzoek van de alvleesklier en DNA-onderzoek.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Erfelijke pancreatitis kan niet genezen. Behandeling richt zich op het verminderen van de klachten. Bij pijn kunnen medicijnen gegeven worden.
Als iemand te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, dan kan het nodig zijn om deze aan te vullen. Soms is een operatie nodig. Als iemand diabetes type 1 heeft gekregen door de erfelijke pancreatitis, is hier een behandeling voor nodig. -
Hoe vaak komt het voor?
In Europa komt erfelijke pancreatitis voor bij ongeveer 1 op de 300.000 mensen.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Erfelijke pancreatitis is autosomaal dominant erfelijk.
-
Kinderwens
Heb jij erfelijke pancreatitis en wil je zwanger worden? Bespreek dan de mogelijkheden met je arts.
Heb jij ook een kinderwens en erfelijke pancreatitis (in de familie)? Door de vragen in deze keuzehulp te beantwoorden, krijg je je gevoelens en gedachten op een rijtje. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener. -
Meer info voor patiënten
-
Meer info voor artsen
- Orphanet
- Nederlandse patiënten met erfelijke pancreatitis NTvG (2009)
- Richtlijn Chronische pancreatitis Pancreatitis werkgroep Nederland
-
Expertisecentra
- Expertisecentra specifiek voor deze aandoening:
-
- Erasmus MC Centrum voor Pancreasziekten
- Erasmus MC - Erasmus Medisch Centrum
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 704 0704
- info@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink