Zellweger spectrum stoornis
Zellweger spectrum stoornis is een stofwisselingsziekte. Iemand kan verschillende klachten en kenmerken hebben. De oorzaak is een afwijking in een gen. Als de klachten ernstig zijn, dan beginnen ze vaak kort na de geboorte. De klachten kunnen ook later beginnen; dan kunnen ze milder zijn.
Als Zellweger spectrum stoornis vlak na de geboorte begint, dan voelen baby’s slap aan. Ze kunnen problemen hebben met eten. Deze baby’s hebben vaak dezelfde kenmerken in hun gezicht. Zoals een plat achterhoofd en een hoog voorhoofd. Soms hebben de oorschelpen een andere vorm en zitten ze lager aan het hoofd vast. Soms hebben ze klompvoetjes. Verder hebben de kinderen een achterstand in hun ontwikkeling en vaak epilepsie. Ook gaan ze minder goed zien en horen. In de nieren kunnen holtes met vocht zitten (niercysten). Verder kunnen ze afwijkingen van de botten hebben. Sommige kinderen hebben problemen met de lever. Of ze hebben een afwijking aan hun hart. Ze kunnen regelmatig een ontsteking hebben van de luchtpijp en longen.
Ook als de klachten op de wat oudere babyleeftijd of kinderleeftijd beginnen, dan kunnen kinderen slap aanvoelen. Ze hebben meestal een achterstand bij het leren zitten en lopen. Verder kunnen ze moeite hebben met het coördineren van hun bewegingen. Soms hebben ze een verstandelijke beperking. Kinderen kunnen in de loop van de tijd minder goed gaan horen en zien. Soms kunnen de lever en de bijnieren slechter gaan werken.
Hoe oud iemand met Zellweger spectrum stoornis kan worden, kan van persoon tot persoon verschillen. Bij ernstige klachten worden kinderen meestal niet ouder dan 1 jaar. Bij milde klachten kunnen mensen volwassen worden.
Vormen van Zellweger spectrum stoornis zijn Infantiele vorm van ziekte van Refsum, neonatale andrenoleukodystrofie en Zellweger syndroom. Artsen dachten vroeger dat dit 3 aparte aandoeningen waren, maar ze hebben dezelfde oorzaak.
Heb je een vraag? Mail ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
-
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
-
Hoe vaak komt het voor?
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
-
Is deze ziekte erfelijk?
-
Kinderwens
-
Meer info voor patiënten
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
-
Updatedatum