Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke ziekten van de trilharen (Ciliopathieën)

Als de trilharen in het lichaam door een erfelijke oorzaak niet goed werken, heb je een erfelijke ziekte van de trilharen.
Trilharen zijn heel kleine uitsteekseltjes die op veel verschillende plaatsen in ons lichaam zitten. Met het blote oog kun je ze niet zien. Er zijn bewegende trilharen, maar ook trilharen die zelf niet bewegen.

Bewegende trilharen vindt je bijvoorbeeld in de neus en longen.
In onze neus en longen zit slijm. Als je stofjes en bacteriën inademt, plakken die aan het slijm. De trilharen zorgen er voor dat dit slijm naar de keel wordt vervoerd. Zo blijven neus en longen schoon.
Trilharen zorgen bijvoorbeeld ook dat sperma zich kan voortbewegen. En in de hersenen zorgen trilharen er o.a. voor dat het hersenvocht beweegt.

Ook zijn trilharen erg belangrijk voor de werking van de nieren. De trilharen in de nieren bewegen zelf niet. Het zijn een soort voelsprieten die aan de nieren “doorgeven” hoe vloeistof zich door de nieren beweegt. Ook in onze ogen zitten niet-bewegende trilharen. Ze spelen een belangrijke rol bij het zien van licht en kleuren.

Omdat trilharen op zoveel plekken in het lichaam voorkomen en zoveel verschillende rollen hebben, zijn de erfelijke ziekten van de trilharen onderling heel verschillend.

Voorbeelden van erfelijke trilhaarziekten waarover informatie op onze website staat:

Kijk voor meer informatie bij die ziekten.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Ciliopathie
      Ciliopathies