Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke ziektes van de trilharen (ciliopathieën)

Soms werken de trilharen in het lichaam door een erfelijke oorzaak niet goed. De oorzaak is dan een verandering in een gen.

Trilharen zijn heel kleine uitsteeksels die op veel verschillende plaatsen in ons lichaam zitten. Ze zijn zo klein dat je ze zonder een een speciaal apparaat niet kunt zien. Er zijn bewegende trilharen, maar ook trilharen die zelf niet bewegen.

Bewegende trilharen vind je bijvoorbeeld in je neus en je longen. In onze neus en longen zit slijm. Als je stofjes en bacteriën inademt, plakken die aan het slijm. De trilharen zorgen er voor dat dit slijm vanuit je neus en vanuit je longen naar je keel wordt gebracht. Zo blijven je neus en longen schoon.
Trilharen zorgen bijvoorbeeld ook voor dat sperma beweegt. En in de hersenen zorgen trilharen er o.a. voor dat het hersenvocht door de hersenen stroomt.
Ook in de nieren zijn trilharen erg belangrijk. De trilharen in de nieren bewegen zelf niet. Het zijn een soort voelsprieten die aan de nieren “doorgeven” hoe de urine zich door de nieren beweegt.
Ook in onze ogen zitten trilharen die zich niet kunnen bewegen. Ze spelen een belangrijke rol bij het zien van licht en kleuren.

Er zijn veel verschillende erfelijke ziektes van de trilharen en de klachten kunnen ook heel verschillend zijn. Dit komt, omdat trilharen op zoveel plekken in het lichaam zitten en daar verschillende dingen doen.

Over een aantal erfelijke trilhaarziektes is informatie op deze site te vinden. Kijk voor meer informatie bij die ziektes:

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Ciliopathie
   Ciliopathies
   Erfelijke ziekten van de trilharen