Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeune syndroom

Jeune syndroom is een erfelijke aandoening van de botten. Welke klachten een kind heeft, verschilt van persoon tot persoon. Ook hoeveel last iemand er dan van heeft, is verschillend.

Een kind met Jeune syndroom heeft vaak een kleine borstkas. Dit komt omdat de ribben korter zijn dan normaal. Ook de botten in de armen en benen kunnen korter zijn en het kind kan klein zijn. Soms heeft het kind extra vingers en tenen. En soms is de vorm van de schouderbladen en het bekken anders dan normaal.  

Omdat de borstkas kleiner is kunnen de longen zich vaak niet helemaal goed ontwikkelen. Dan kan een kind moeite hebben met ademhalen. En het kind kan infecties van de luchtwegen hebben, die steeds terug komen. Soms zijn de klachten van de ademhaling zo erg, dat kinderen op jonge leeftijd overlijden.

Als kinderen met Jeune syndroom ouder worden, krijgen ze vaak minder problemen met ademhalen.
Sommige kinderen hebben vanaf het begin al minder problemen met ademen. Deze kinderen kunnen de tiener- of volwassen leeftijd halen.

Als het kind ouder wordt, kunnen de nieren slechter gaan werken. En kan het kind problemen met het hart krijgen. Soms worden de luchtwegen nauwer. Bij sommige kinderen is er iets aan de hand met de lever. En bij enkele kinderen zitten er holtes met vocht in de alvleesklier. Soms is er iets met het gebit. Of gaat iemand minder goed zien door retinitis pigmentosa.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN