Polydactylie
Bij polydactylie heeft iemand meer dan tien vingers en/of meer dan tien tenen. Aan het begin van de zwangerschap worden de handen en voeten gevormd. Op dat moment kan er een extra vinger of teen ontstaan. Waarom dit gebeurt is niet altijd bekend.
De extra vingers/tenen kunnen los zitten van de andere vingers/tenen, maar er ook aan vast gegroeid zijn. Bij polydactylie aan de vingers heeft iemand meestal een extra pink. Soms heeft iemand een extra duim. Heel soms is er een van de andere vingers extra. De extra vinger bestaat soms uit alleen huid en bindweefsel. Maar er kan ook bot in zitten en soms een gewricht. Soms is de extra vinger volledig ontwikkeld en kun je hem gebruiken net als je andere vingers.
Meestal heeft iemand alleen polydactylie. Maar soms is de polydactylie een kenmerk van een bepaald syndroom. Dan heeft iemand nog meer bijzondere kenmerken.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Polydactyly
-
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Polydactylie is geen ziekte. Een dokter kan vaststellen dat iemand polydactylie heeft, als hij of zij de kenmerken heeft die hier boven staan. De dokter kan verder onderzoek doen om te bepalen of de polydactylie onderdeel is van een syndroom.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Polydactylie kan vaak worden behandeld met operaties. Dan haalt een chirurg de extra vinger of teen weg. Na de operatie kan de fysiotherapeut helpen om de vingers of tenen zo goed mogelijk te laten bewegen.
-
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 tot 10 op de 3.000 mensen wordt met polydactylie geboren.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Polydactylie is geen ziekte. Aan het begin van de zwangerschap worden de handen en voeten gevormd. Op dat moment kan er een extra vinger of teen ontstaan. Waarom dit gebeurt is niet altijd bekend.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Polydactylie is geen ziekte. Soms komt polydactylie vaker in een familie voor. Dan kan het autosomaal dominant erfelijk zijn. Maar het is niet zo dat iemand met de erfelijke aanleg ook altijd polydactylie krijgt.
Soms is polydactylie samen met andere kenmerken onderdeel van een erfelijk syndroom. Dan bepaalt hoe dat syndroom erfelijk is, de manier van overerven.
-
Meer info voor patiƫnten
- PolydactylieInformatie van het Medisch Centrum Leeuwarden
- Aangeboren en verworven hand- en voetafwijkingenInformatie van het WKZ, onderdeel van UMC Utrecht.
- Hand-verenigingBesloten Facebookgroep voor mensen met arm- of handafwijking en voor hun ouders
- Baby Jenna heeft 12 vingers en 11 tenen, maar is verder gezond: 'Oma heeft ook twee bonustenen'Jenna en haar oma hebben polydactylie
- Ikhebdat.nlInformatie voor kinderen
- MedlinePlusInformatie in het Engels
-
Meer info voor artsen
- Orphanet Overzicht van aandoeningen waarvan polydactylie een kenmerk is
- Polydactylie en syndactylieNCJ Richtlijn extremiteiten (2019)
- Clinical Genetics of Polydactyly: an updated reviewArtikel in Frontiers in Genetics (6 november 2018)
-
Expertisecentra
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Skeletmalformaties & Mobility Clinic
- Polikliniek Kinderorthopedie
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 756 7470
- kinderORSK@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Expertisecentrum voor Aangeboren Hand en Arm Afwijkingen
- Afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6393
- cranio@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-