Overslaan en naar de inhoud gaan

Joubert syndroom

Het syndroom van Joubert is een erfelijke aandoening van de kleine hersenen. Een deel van de kleine hersenen heeft zich niet goed ontwikkeld of is er helemaal niet. De kleine hersenen zijn belangrijk bij het maken van bewegingen. De oorzaak is een afwijking in een gen.

Het Joubert syndroom hoort bij de groep van erfelijke trilhaarziekten. De kenmerken kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn. Niet iedereen heeft alle kenmerken en de ernst van de klachten kan bij iedereen anders zijn. Ook bij verschillende mensen in dezelfde familie.

Kinderen met het Joubert syndroom voelen meestal slap aan. Baby’s hebben vaak moeite met drinken en leren bewegen. Ze doen er langer over om te leren kruipen en lopen. De meeste kinderen met Joubert syndroom hebben een milde tot ernstige verstandelijke beperking.

Kinderen met Joubert syndroom hebben vaak een breed voorhoofd en hun ogen kunnen wijder uit elkaar staan. Hun oren kunnen wat lager aan hun hoofd vast zitten en hun mond kan de vorm van een driehoek hebben. Deze kinderen kunnen soms onregelmatig ademen (te snel of te langzaam). Soms hebben ze trillende ogen (nystagmus) of zien ze minder goed. Verder is er bij sommige kinderen iets aan de hand met de nieren en/of de lever. Of hebben ze extra vingers of tenen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Syndroom van Joubert
   Joubert syndrome
   Joubert-Bolthauser syndrome
   Cerebellarparenchymal Disorder IV (CPD IV)
   CORS
   Cerebellooculorenal syndrome 1

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters weten dat iemand Joubert syndroom heeft als hij of zij de kenmerken heeft zoals die hier boven staan en door MRI-onderzoek van de hersenen. Soms doen ze ook DNA-onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Joubert syndroom gaat niet over. Met de behandeling wordt geprobeerd de klachten minder te maken.
   De fysiotherapeut kan helpen bij het zo goed mogelijk bewegen. Als het kind moeite heeft met eten, kan het voeding krijgen met een sonde. Dat is een slangetje door de neus of door de buikwand naar de maag.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 8 tot 10 op de 800.000 mensen heeft Joubert syndroom.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van het Joubert syndroom is een afwijking in de genen. Er zijn afwijkingen in meer dan 30 genen gevonden die de oorzaak kunnen zijn.
   Het gaat om genen die (waarschijnlijk) een rol spelen bij de trilharen. De afwijkingen in de genen zorgen er voor dat de trilharen niet goed kunnen werken.

   Hoe de afwijkingen in de trilharen voor de klachten van de ziekte zorgen, weten ze nog niet. En van sommige mensen weten ze nog niet door welke afwijking in welk gen Joubert syndroom ontstaan is.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Joubert syndroom is erfelijk. In de meeste gevallen moet je om deze ziekte te krijgen van allebei je ouders het foutje in het gen erven. Dit heet autosomaal recessieve overerving.
   Bij heel weinig mensen is de ziekte op een X-gebonden recessieve manier erfelijk. En soms krijg je de ziekte als er een foutje zit in twee verschillende genen. Dat heet digenetische overerving.

  • Kinderwens

   Hebben jullie kans op (nog) een kind met het Joubert syndroom en willen jullie een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Praat er over met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
   Je kunt bij je dokter informeren of embryoselectie (PGD) in jullie geval mogelijk is.

  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.