Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Behcet

De ziekte van Behcet is een ziekte waarbij  iemand vaak en voor lange tijd ontstekingen heeft in op meerdere plekken in het lichaam.

Meestal beginnen de klachten op volwassen leeftijd, vaak tussen het 20ste en 40ste jaar. Maar de ziekte kan ook eerder of later beginnen. Iemand houdt vaak maanden tot jaren klachten, maar ze worden vaak geleidelijk minder als iemand ouder wordt.
De oorzaak van de klachten is vooral de ontstekingen van de kleine bloedvaatjes op verschillende plekken in het lichaam. Mensen krijgen vaak als eerste ontstoken plekjes in hun mond (op de lippen, tong, of aan de binnenkant van de wangen) en op hun geslachtsdelen. Deze plekjes doen pijn. Ze  genezen in een aantal dagen, maar blijven steeds terugkomen.

Later krijgen mensen met Behcet vaak ook ontstekingen aan het oog. Verschillende delen van het oog kunnen dan ontstoken raken. Hierdoor kan iemand wazig gaan zien, licht niet goed verdragen, of is het oog pijnlijk. Als iemand vaak achter elkaar ontstekingen aan het oog heeft,  kan dat tot gevolg hebben dat iemand voor altijd minder goed gaan zien, of soms uiteindelijk blind wordt.

Veel mensen met Behcet hebben ook ontstekingen aan gewrichten. Dan is het gewricht pijnlijk en dik. Ook ontstekingen van de huid komen vaak voor. Dit kunnen rode plekjes zijn, of kan lijken op acne (jeugdpuistjes).

Sommige mensen die de ziekte van Behcet al langer hebben, krijgen ook ontstekingen aan de hersenen of de hersenvliezen. Deze ontstekingen kunnen schade aan de zenuwen veroorzaken. Hierdoor kan iemand bijvoorbeeld hoofdpijn of geheugenverlies hebben of verward zijn. Maar ook problemen krijgen met spreken of het evenwicht.

Soms krijgen mensen met Behet hartklachten, ontstekingen aan de darmen, of ontstekingen van de grote bloedvaten (arteriën). En heel soms ontstaan hierdoor ernstige klachten zoals een gaatje in de darmwand of een longembolie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Behcet disease
   Behcet syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen de diagnose ziekte van Behcet niet stellen door onderzoek in een laboratorium. De ziekte kan worden vastgesteld als iemand ten minste twee van de volgende klachten die passen bij de ziekte van Behcet: oogontstekingen, huidproblemen, zweren op de geslachtsorganen of een ontstekingsreactie als iemand met een steriele naald wordt geprikt.
   Soms kan hiermee nog steeds geen diagnose worden gesteld. Dan kan onderzoek van het immuunsysteem helpen om de diagnose te stellen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Hoe de ziekte van Behcet wordt behandeld, ligt aan de klachten die iemand heeft. De zweertjes, huidontstekingen en oogontstekingen kunnen worden behandeld met medicijnen. Als er klachten zijn van het zenuwstelsel of van de grote bloedvaten is directe behandeling met hoge doses medicijnen nodig. Soms is het nodig om een operatie te doen, bijvoorbeeld als er klachten zijn van de darmen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   De ziekte van Behcet komt vooral voor in landen langs de oude zijderoute van China naar Turkije, en in landen rond de Middellandse zee. In Turkije komt de ziekte het vaakst voor, bij ongeveer 1 op 400 mensen. In Duitsland komt de ziekte bij 1 op 200.000 mensen voor.

   Hoe vaak de ziekte in Nederland precies voorkomt is onbekend. In Nederland komt de ziekte vooral voor bij mensen van Turkse en Aziatische afkomst.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De precieze oorzaak van de ziekte van Behcet is  niet bekend. Artsen denken dat waarschijnlijk genetische factoren en omgevingsfactoren een rol spelen bij deze ziekte. Omgevingsfactoren zijn bijvoorbeeld virussen of bacteriën.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Waarschijnlijk genetische factoren en omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van ziekte van Behcet. Omgevingsfactoren zijn bijvoorbeeld virussen of bacteriën. Dit wordt multifactoriële erfelijkheid genoemd. Soms hebben in een familie meerdere mensen deze ziekte.

  • Kinderwens

   Hebben jij en je partner een kinderwens en komt de ziekte bij één van jullie of in de familie voor? Bespreek dan de mogelijkheden met je arts.

   Vrouwen met ziekte van Behcet die zwanger willen worden, wordt aangeraden dit met haar arts te bespreken. De arts kan ingaan op de  risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.