Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Behcet

De ziekte van Behcet is een ziekte waarbij  iemand vaak en voor lange tijd ontstekingen heeft in op meerdere plekken in het lichaam.

Meestal beginnen de klachten op volwassen leeftijd, vaak tussen het 20ste en 40ste jaar. Maar de ziekte kan ook eerder of later beginnen. Iemand houdt vaak maanden tot jaren klachten, maar ze worden vaak geleidelijk minder als iemand ouder wordt.
De oorzaak van de klachten is vooral de ontstekingen van de kleine bloedvaatjes op verschillende plekken in het lichaam. Mensen krijgen vaak als eerste ontstoken plekjes in hun mond (op de lippen, tong, of aan de binnenkant van de wangen) en op hun geslachtsdelen. Deze plekjes doen pijn. Ze  genezen in een aantal dagen, maar blijven steeds terugkomen.

Later krijgen mensen met Behcet vaak ook ontstekingen aan het oog. Verschillende delen van het oog kunnen dan ontstoken raken. Hierdoor kan iemand wazig gaan zien, licht niet goed verdragen, of is het oog pijnlijk. Als iemand vaak achter elkaar ontstekingen aan het oog heeft,  kan dat tot gevolg hebben dat iemand voor altijd minder goed gaan zien, of soms uiteindelijk blind wordt.

Veel mensen met Behcet hebben ook ontstekingen aan gewrichten. Dan is het gewricht pijnlijk en dik. Ook ontstekingen van de huid komen vaak voor. Dit kunnen rode plekjes zijn, of kan lijken op acne (jeugdpuistjes).

Sommige mensen die de ziekte van Behcet al langer hebben, krijgen ook ontstekingen aan de hersenen of de hersenvliezen. Deze ontstekingen kunnen schade aan de zenuwen veroorzaken. Hierdoor kan iemand bijvoorbeeld hoofdpijn of geheugenverlies hebben of verward zijn. Maar ook problemen krijgen met spreken of het evenwicht.

Soms krijgen mensen met Behet hartklachten, ontstekingen aan de darmen, of ontstekingen van de grote bloedvaten (arteriën). En heel soms ontstaan hierdoor ernstige klachten zoals een gaatje in de darmwand of een longembolie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN