Overslaan en naar de inhoud gaan

Atypisch hemolytisch uremisch syndroom (AHUS)

Het atypisch hemolytisch uremisch syndroom (AHUS) is een aandoening van vooral de nieren en het bloed.  De klachten kunnen meteen na de geboorte beginnen, maar ook pas op volwassen leeftijd.

Bij het atypisch hemolytisch uremisch syndroom (AHUS) ontstaan er bloedstolsels in de kleine bloedvaatjes van de nieren en van andere organen. Iemand krijgt bloedarmoede, een tekort aan bloedplaatjes en de nieren raken beschadigd.

Bij AHUS worden de rode bloedcellen door het lichaam te snel opgeruimd. Daardoor krijgt iemand bloedarmoede. Mensen hebben hierdoor een bleke huid en het wit van de ogen en de huid kan geel worden. Sommige mensen krijgen ook verschijnselen zoals erge moeheid en moeite met ademen (kortademigheid).

Door de bloedstolsels blijven er minder bloedplaatjes over in het bloed. Hierdoor krijgt iemand met AHUS makkelijk blauwe plekken en bloedt meer dan normaal als ze bijvoorbeeld een wondje hebben.

De nieren beschadigen door de stolsels in de kleine bloedvaatjes van de nieren. De nieren kunnen weer helemaal herstellen, maar bij ongeveer de helft van de mensen met AHUS is de schade zo groot dat die niet meer herstelt. Soms zijn de nieren zo beschadigd dat iemand hieraan overlijdt. 
 
De ernst van de klachten van AHUS kan van persoon tot persoon verschillen van mild tot heel ernstig. Sommige mensen hebben na de behandeling helemaal geen klachten meer. Maar bij veel mensen komen de klachten terug en wordt de schade aan de nieren langzamerhand erger.

Het atypisch hemolytisch uremisch syndroom is iets anders dan het (typisch) hemolytisch uremisch syndroom. Deze aandoeningen hebben een verschillende oorzaak en verschillende kenmerken.  

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN