Overslaan en naar de inhoud gaan

STXBP1-gerelateerde aandoening

Iemand met een STXBP1-gerelateerde aandoening heeft vaak epileptische aanvallen en een achterstand in de ontwikkeling. Ook hebben ze meestal zwakke spieren en een autisme spectrum stoornis. De oorzaak is een afwijking in een gen. Welke klachten iemand heeft en hoe ernstig die zijn, kan van persoon tot persoon verschillen.

Vaak beginnen de epileptische aanvallen voordat kinderen 1 jaar oud zijn. Iemand kan verschillende soorten epileptische aanvallen hebben. Het kan gaan om aanvallen waarbij delen van het lichaam verkrampen of spieren minder slap worden. Kinderen kunnen ook een tijdje afwezig voor zich uit kijken. Verder kunnen ze aanvallen hebben waarbij hun spieren stijf worden en schokken, en een kind korte tijd bewusteloos is.

Meestal doen kinderen met een STXBP1-gerelateerde aandoening er langer over om te leren zitten en lopen. Dit komt ook omdat hun spieren vaak minder sterk zijn. Ongeveer de helft leert zelf lopen. Verder kunnen ze problemen hebben met het coördineren van hun bewegingen. Ook kunnen ze trillende handen en/of benen hebben.
De meeste kinderen hebben moeite met eten. Veel kinderen kunnen niet goed praten. Maar ze begrijpen meestal wèl wat er tegen hen gezegd wordt. Ze hebben meestal problemen met leren. Een deel van de kinderen kan niet goed zien. Vaak komt dit door een probleem in de hersenen en niet door een probleem in de ogen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   STXBP1 related disorder
   STXBP1 encefalopathie
   STXBP1-gerelateerde encefalopathie
   STXBP1 syndroom

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen denken aan een STXBP1-gerelateerde aandoening als een kind de kenmerken heeft zoals die hierboven staan.

   Wanneer met DNA-onderzoek ook een afwijking in het STXBP1-gen wordt gevonden, weten artsen zeker dat het om deze aandoening gaat.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Een STXBP1-gerelateerde aandoening gaat niet over. Iemand met deze aandoening komt vaak bij verschillende artsen en specialisten. Die geven een behandeling om de klachten minder te maken. Tegen de epileptische aanvallen helpt het soms om meerdere medicijnen tegelijk in te nemen. Bij sommige kinderen helpt een speciaal dieet om de epileptische aanvallen minder te maken. Soms lukt het niet om de epileptische aanvallen met medicijnen of een dieet minder te maken.

   Een fysiotherapeut kan helpen bij het zo goed mogelijk leren bewegen. Een logopedist kan helpen bij de problemen met eten en bij het leren praten. Tegen de stijve spieren kunnen medicijnen gegeven worden. Een psychiater kan begeleiden om zo goed mogelijk om te gaan met de kenmerken van autisme spectrum stoornis.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Waarschijnlijk zijn er over de hele wereld ongeveer 750 mensen met een STXBP1-gerelateerde aandoening.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak is een afwijking in het STXBP1-gen. Dit gen ligt op chromosoom 9, op de lange (q) arm op plek 34.11 (9q34.11).
   De meeste mensen hebben een afwijking in dit gen. Sommige mensen met STXBP1 syndroom missen 1 exemplaar van het gen (deletie).

   Door de afwijking in het gen kan iemand klachten en kenmerken krijgen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Bijna altijd krijgt iemand een STXBP1-gerelateerde aandoening door een afwijking in een gen die bij de persoon zelf is ontstaan (nieuwe afwijking). De ouders hebben die afwijking dan niet.


   De afwijking in het gen kan iemand wel weer doorgegeven aan zijn of haar kinderen. Dan is een STXBP1-gerelateerde aandoening autosomaal dominant erfelijk.

   Soms heeft één van de ouders de afwijking in het gen in een deel van het lichaam (mozaïek). Als de afwijking in het gen ook in de eicellen of zaadcellen zit, dan kan de ouder dit doorgeven aan zijn of haar kind.

   Er zijn enkele mensen wie bij de aandoening autosomaal recessief lijkt te zijn.

  • Kinderwens

   Heb je kans op (nog) een kind met een STXBP1-gerelateerde aandoening en wil je een kind? Dan heb je misschien verschillende keuzes. Je kunt het bespreken met je arts. Als het nodig is, dan kan je arts je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Een erfelijkheidsarts kan je informatie op maat geven. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.

   Of embryoselectie (PGT) mogelijk is bij STXBP1-gerelateerde aandoening kun je met je arts bespreken.