Overslaan en naar de inhoud gaan

Autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD)

Iemand met autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD) heeft meerdere cysten in de nieren zitten. Cysten zijn holtes gevuld met vocht. De cysten kunnen het gezonde weefsel van de nieren verdrukken. Hierdoor kunnen de nieren minder goed werken. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal (DNA).

Niet iedereen krijgt klachten van de aandoening. Ook de ernst van de klachten is verschillend. Vaak krijgen mensen pas klachten tussen de 30 en de 50 jaar. 

Iemand met ADPKD kan een hoge bloeddruk hebben. Ook kan iemand pijn in de zij hebben. Daarnaast kan iemand terugkerende ontstekingen van de urinewegen hebben. Verder zit er soms bloed in de urine. 

Iemand met ADPKD kan ook last hebben van nierstenen. Er kunnen ook cysten in de lever ontstaan. Soms zijn er problemen met de hartkleppen. Ook loopt iemand met ADPKD meer kans op een aneurysma in de hersenen. 

Er zijn ook andere aandoeningen waarbij iemand cysten in de nieren kan hebben. Bijvoorbeeld autosomaal recessieve polycysteuze nierziekte (ARPKD). Soms zijn cystenieren deel van een syndroom. Voorbeelden daarvan zijn: tubereuze sclerose complex, syndroom van Von Hippel-Lindau, het syndroom van Zellweger, trisomie 13, trisomie 18, Down syndroom en Potter sequentie.

ADPKD is één van de erfelijke ziekten van de trilharen. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN