Overslaan en naar de inhoud gaan

Autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD)

Iemand met autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD) heeft meerdere cysten in de nieren zitten. Cysten zijn holtes die gevuld zijn met vocht. Ze kunnen het gezonde weefsel van de nieren wegduwen. Dan kunnen de nieren minder goed werken. De oorzaak is een afwijking in een gen.

Niet iedereen met ADPKD krijgt dezelfde klachten. Ook de ernst van de klachten kan van persoon tot persoon verschillen. Vaak krijgen mensen rond hun 35ste last van de ziekte. 

Iemand met ADPKD kan een hoge bloeddruk hebben. Ook kunnen mensen pijn in de rug of buik hebben. Soms hebben ze ontstekingen aan de urinewegen die steeds terugkomen. Of er zit bloed in de plas (urine). 

Iemand met ADPKD kan last hebben van nierstenen. Er kunnen ook cysten ontstaan in de lever en alvleesklier. Daarnaast hebben mensen met ADPKD meer kans op een aneurysma in de hersenen. 

Er zijn meer aandoeningen waarbij iemand cysten in de nieren kan hebben. Bijvoorbeeld autosomaal recessieve polycysteuze nierziekte (ARPKD). Soms zijn cystenieren onderdeel van een syndroom. Voorbeelden daarvan zijn: tubereuze sclerose complex, syndroom van Von Hippel-Lindau, het Zellweger spectrum stoornis, trisomie 13trisomie 18, down syndroom en Potter sequentie.

ADPKD is één van de erfelijke ziekten van de trilharen. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN