Myhre syndroom
Het Myhre syndroom is een aandoening van het bindweefsel. Bindweefsel zit op veel plekken in het lichaam en zorgt daar normaal voor kracht en soepelheid. Iemand met Myhre kan daarom problemen krijgen op verschillende plekken in het lichaam, zoals de huid, het hart en de bloedvaten, de longen en de luchtwegen, het maag-darmstelstel en het bewegingsapparaat .
Een oorzaak van het Myhre syndroom is een afwijking in een gen.
Veel mensen met het Myhre syndroom krijgen last van teveel littekenweefsel. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een wond geneest, of als iemand een operatie heeft gehad. Maar iemand kan ook littekenweefsel krijgen, zonder dat er zoiets gebeurd is.
Veel mensen met Myhre hebben kenmerken zoals:
- Diep liggende ogen en korte ooglidspleten.
- Een korte afstand tussen de neus en de bovenlip.
- Een kleine mond.
- Een kaak die niet goed ontwikkeld is en/of staat meer naar voren staat.
Als iemand ouder wordt kunnen de kenmerken die hier boven staan, meer op gaan vallen. - Een kortere lengte dan gemiddeld.
- Een dikke en stijve huid. Dat begint vaak op plekken zoals aan de binnenkant van de handen en onder de voeten. Dit kan zich uitbreiden naar andere plekken op het lichaam.
- Afwijkingen in de ontwikkeling van het hart en van de bloedvaten. Ook kan littekenweefsel in het hart en de bloedvaten voor extra problemen zorgen.
- Afwijkingen van de longen en de luchtwegen. Bijvoorbeeld de luchtpijp kan smaller zijn en de longen kunnen zich niet goed vullen met lucht.
- Afwijkingen in het maag-darmkanaal. Bijvoorbeeld het onderste deel van de maag en/of het bovenste deel van de dunne darm kan smaller zijn. Ook moeilijk kunnen poepen komt voor.
- Afwijkingen aan de botten en aan de gewrichten. Dat kan ervoor zorgen dat iemand problemen heeft met het maken van bepaalde bewegingen. Iemand kan korte en/of kromme vingers hebben. Bij sommige mensen met dit syndroom zitten tenen aan elkaar vast; zij hebben syndactylie.
- Infecties van de oren en de longen die vaak terugkomen.
- Een achterstand in de ontwikkeling en/of een autisme spectrum stoornis.
- Gehoorverlies.
De kenmerken van het Myhre syndroom kunnen van persoon tot persoon verschillen. Meestal heeft iemand een aantal van de bovenstaande kenmerken, maar (lang) niet allemaal. Ook zijn er nog andere kenmerken die iemand met het Myhre syndroom kan hebben.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Myhre syndrome
Laryngotracheal stenosis, Arthropathy, Prognathism, and Short stature syndrome
LAPS syndrome -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Een dokter kan denken aan het Myhre syndroom als iemand een aantal van de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. Myhre syndroom kan vastgesteld worden door DNA-onderzoek te doen.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Myhre syndroom kan niet genezen. De behandeling is bedoeld om iemand een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te geven. Omdat mensen met dit syndroom allemaal verschillend zijn, kan de behandeling per persoon anders zijn.
Daarom is het belangrijk dat iemand met Myrhe syndroom, de familie en de zorgverleners van een expertisecentrum samen besluiten welke behandeling en begeleiding het beste is.
-
Hoe vaak komt het voor?
Er zijn tot nu toe ongeveer 100 mensen in de wereld waarvan we weten dat ze het Myhre syndroom hebben.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Een oorzaak van deze ziekte is een afwijking in het SMAD4-gen. Dit gen ligt op chromosoom 18, op de lange arm (q), op positie 21.2 (18q21.2).
Het is nog niet precies bekend hoe de afwijking in het SMAD4 gen een oorzaak is van de kenmerken van Myhre syndroom. -
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, Myhre syndroom is erfelijk op een autosomaal-dominante manier.
Meestal is iemand de eerste in de familie met die afwijking in het gen. Het gaat dan om een nieuwe afwijking in een gen. -
Kinderwens
Hebben jij en je partner kans op (nog) een kind met het Myhre syndroom en willen jullie een kind? Dan heb je misschien verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je dokter. Die kan je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Of embryoselectie (PGT) in jullie geval mogelijk is, kun je met je arts bespreken.
-
Meer info voor patiënten
- Wat is Myhre-syndroom?Informatie in het Nederlands van de Amerikaanse patiëntenvereniging. Ook informatie in het Engels, Spaans, Frans, Italiaans en Duits
- Myhre syndroomOverzichtspagina met meer dan 40 filmpjes. O.a. over de diagnose, behandeling, begeleiding, lichamelijke problemen en ontwikkelings- en gedragsproblemen
- Film: What we know about adults with Myhre syndromePresentatie in het Engels door dokter Callewaert. De presentatie is uit 2021 en duurt 26 minuten
- Federatie van Ouders van Dove Kinderen (FODOK)Informatie over doofheid én een andere handicap
- Genetic Alliance: Imogen's storyEén van het haar ouders vertelt over de diagnose en de kenmerken die Imogen heeft van Myhre syndroom. Tekst in het Engels.
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Genetics and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels, met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
- National Organization for Rare Diseases (NORD)Informatie in het Engels, met literatuuropgaven
-
Meer info voor artsen
- Orphanet
- OMIM
- GeneReviews
- Natural history of Myhre syndromeYang DD, Rio M, Michot C, Boddaert N, Yacoub W, Garcelon N, Thierry B, Bonnet D, Rondeau S, Herve D, Guey S, Angoulvant F, Cormier-Daire V. Orphanet J Rare Dis. 2022 Jul 30;17(1):304.
-
Expertisecentra
-
- LUMC Expertisecentrum voor Zeldzame Endocriene en Bot Stoornissen
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Skeletmalformaties & Mobility Clinic
- Polikliniek Kinderorthopedie
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 756 7470
- kinderORSK@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- AECO - Amsterdam UMC Expertisecentrum Ontwikkelingsstoornissen
- Kinderpolikliniek Klinische Genetica
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 8000
- Orpha.net Expertlink
-
- ENCORE - Expertisecentrum Erfelijke Neuro-Cognitieve Ontwikkelingsstoornissen Rotterdam, Erasmus MC
- Afdeling Algemene Kindergeneeskunde
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6146
- secretariaatalkg@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Ontwikkelingsstoornissen
- Sectie Klinische Genetica
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 3946
- erfelijkheid@radboudumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- Juliana Kinderziekenhuis
- Els Borst-Eilersplein 275
- 2545 AA DEN HAAG
- +31 (0)70 210 0000
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- Reinier de Graaf Gasthuis
- Reinier de Graafweg 5
- 2625 AD DELFT
- +31 (0)15 260 3060
- Orpha.net Expertlink
-
-
Updatedatum
23 maart 2023