Overslaan en naar de inhoud gaan

DDX3X syndroom

Bij het DDX3X syndroom is er vaak een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke beperking. Ook kunnen er nog andere klachten zijn. De oorzaak is een afwijking in een gen.

Welke klachten iemand heeft, is bij iedereen anders. Dit geldt ook voor hoe ernstig de klachten zijn. Geen twee mensen met dit syndroom zijn hetzelfde. Er zijn meer meisjes en vrouwen met de aandoening dan jongens en mannen.

Deze tekst gaat over de klachten die meisjes en vrouwen hebben.

Vaak voelen baby’s met DDX3X syndroom slap aan. Soms hebben ze moeite met drinken. Sommige baby’s hebben een klein hoofd (microcefalie).
De meisjes doen er langer over om te leren zitten en lopen. Maar de meeste meisjes leren uiteindelijk wel lopen. In de loop van de tijd kunnen de spieren in hun benen stijver worden. Dat zorgt er soms voor dat ze minder soepel gaan bewegen. Bijna alle meisjes hebben moeite met leren praten. Vaak kunnen ze alleen korte zinnen zeggen.

Bijna alle meisjes en vrouwen met DDX3X syndroom hebben een verstandelijke beperking en moeite met leren. Hoe groot de problemen zijn, verschilt van persoon tot persoon. Het kan om milde tot ernstige problemen gaan. Meisjes en vrouwen met DDX3X syndroom hebben vaak autisme of ADHD. Sommigen zijn sneller boos. Verder hebben enkele meisjes en vrouwen last van epilepsie. Sommigen hebben problemen met zien;  ze zijn bijziend of kijken scheel. En soms horen ze ook minder goed. De meest meisjes en vrouwen hebben problemen met in slaap vallen. Of ze worden makkelijk wakker.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN