Overslaan en naar de inhoud gaan

Neuronale ceroid lipofuscinose 8

Neuronale ceroid lipofuscinose 8 (NCL 8) is een stofwisselingsziekte. Door deze ziekte gaan steeds meer zenuwcellen dood. Iemand krijgt dan schade in onder andere de hersenen. De oorzaak is een afwijking in een gen.

Door de schade aan de hersenen, krijgen mensen steeds meer problemen met bijvoorbeeld leren, praten en bewegen. 
Kinderen kunnen niet meer wat ze eerder wel geleerd hadden. Ze kunnen ataxie hebben en last van snelle, schokkende bewegingen van spieren zonder dat iemand dit wil. Dat heet myoclonie. Mensen krijgen vaak epilepsie en problemen met zien. Ze kunnen zich anders gaan gedragen. 

Er zijn verschillende vormen van NCL 8.
Er is bijvoorbeeld een vorm die ook ‘Noordse epilepsie’ of ‘progressieve epilepsie met mentale retardatie’ wordt genoemd. Dit is een minder ernstige vorm die vaker voorkomt in Finland. 'Noordse epilepsie' begint meestal als kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud zijn. 
Een andere vorm komt vaker in Turkije voor. Die vorm wordt ook wel ‘laat infantiele neuronale ceroid lipofuscinose’ genoemd. Deze vorm begint meestal als kinderen tussen de 2 en 7 jaar oud zijn.

Veel kinderen met NCL 8 overlijden op de kinderleeftijd of als ze jong-volwassen zijn. Mensen met ‘Noordse epilepsie’ worden vaak ongeveer 60 jaar oud. 

NCL 8 is een vorm van neuronale ceroid lipofuscinose

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN