Overslaan en naar de inhoud gaan

Adenosine deaminase 2 deficiëntie (ADA2 deficiëntie)

Adenosine deanimase 2 deficiëntie is een erfelijke aandoening waarbij er iets aan de hand is met de afweer. Bij deze aandoening krijgt iemand vaak ontstekingen van de bloedvaten (vasculitis). De oorzaak is een afwijking in een gen. Niet iedereen heeft alle kenmerken van de ziekte. Ook de ernst van de klachten is bij iedereen anders. De klachten kunnen beginnen op de kinderleeftijd tot de volwassen leeftijd. Maar meestal beginnen de klachten op de kinderleeftijd.

Vaak raken de bloedvaten van de hersenen en de huid ontstoken. Door de ontstekingen in de bloedvaten van de hersenen krijgen mensen vaak een herseninfarct. Heel soms krijgen ze een hersenbloeding. Door de ontstekingen in de bloedvaten van de huid kan iemand huiduitslag krijgen die soms pijn doet. Soms krijgen mensen door ADA2 deficiëntie ontstekingen in de milt, lever, nieren, gewrichten, spieren, mond en darmen.

Omdat de afweer minder goed werkt, heeft iemand met adenosine deanimase 2 deficiëntie meer kans om infecties te krijgen of een auto-immuunziekte te krijgen. Soms worden er door het lichaam te weinig bloedcellen gemaakt.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN