Overslaan en naar de inhoud gaan

Auto-immuunziektes

De afweer (het afweersysteem) van ons lichaam beschermt ons tegen ziekteverwekkers. Ziekteverwekkers kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn.

Je afweer reageert meestal wanneer er ziekteverwekkers in je lichaam zitten. Dan krijg je vaak een ontsteking. Kenmerken daarvan kunnen zijn: roodheid, warmte, zwelling en pijn. Een ontsteking is bedoeld om ervoor te zorgen dat de ziekteverwekkers opgeruimd worden.

Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem delen van het eigen lichaam aan. Ook dan hebben mensen een ontsteking in het lichaam. En door die ontsteking kunnen weefsels en organen beschadigen.

Er zijn verschillende auto-immuunziektes. Welke kenmerken iemand krijgt, kan bij iedere auto-immuunziekte anders zijn.

Voorbeelden van ziektes die waarschijnlijk auto-immuunziekten zijn en waarover we op onze website informatie hebben:

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Autoimmune disease
      Autoimmuunziekten
      Auto-immuunziekten

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Dokters kunnen veel auto-immuunziektes herkennen aan de klachten die iemand heeft. Hoe dokters vaststellen om welke auto-immuunziekte het gaat, is voor iedere auto-immuunziekte anders.
      Kijk daarvoor bij de verschillende ziektes.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Hoe het precies zit weten we nog niet, maar er zijn waarschijnlijk verschillende oorzaken van auto-immuunziektes.

      De meeste auto-immuunziektes zijn waarschijnlijk multifactorieel erfelijk. Dit betekent dat foutjes in een gen, samen met omgevingsfactoren ervoor zorgen dat iemand een auto-immuunziekte kan krijgen. Veel auto-immuunziektes komen dan ook vaker in een familie voor. Vaak zijn niet alle factoren bekend die de ziekte veroorzaken. Het is dan meestal ook moeilijk om een auto-immuunziekte te voorkomen of te voorspellen of iemand de ziekte zal krijgen.

    • Meer info voor patiënten

      Kijk bij de informatie over de verschillende ziektes.

    • Meer info voor artsen

      Kijk bij de informatie over de verschillende ziektes.

    • Updatedatum

      23 januari 2025