KAT6A syndroom
Iemand met KAT6A syndroom heeft meestal een achterstand in de ontwikkeling, een verstandelijke beperking, moeite met taal en praten en een bijzonder uiterlijk. De oorzaak is een afwijking in een gen. De kenmerken kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn.
Vaak voelen baby’s slap aan. Kinderen hebben een achterstand in de ontwikkeling. Dat betekent dat ze meer tijd nodig hebben om te leren kruipen, zitten en lopen. Ook het leren praten duurt langer. Ze hebben een taalontwikkelingsstoornis (TOS).
Kinderen met KAT6A syndroom hebben bijna altijd een verstandelijke beperking en moeite met leren.
Ze hebben vaak een smal hoofd. De punt van hun neus is breed en ze hebben een dunne bovenlip. Sommigen hebben een klein hoofd. Er zijn kinderen die scheel kijken. Een kind kan ook andere problemen met zien hebben.
Een deel van de baby’s heeft moeite met drinken. Vaak geven ze voeding terug (reflux). Bij het ouder worden, krijgen ze daar meestal minder last van. Veel kinderen hebben last van verstopping (harde poep).
Bij ongeveer de helft van de kinderen is er iets aan de hand met het hart. Dan zit er een gat tussen de boezems of kamers van het hart. Of zit er nog een verbinding tussen de longslagader en de grote lichaamsslagader. Deze verbinding hoort kort na de geboorte dicht te gaan.
Mensen met het KAT6A syndroom hebben vaker problemen met hun gebit. Ze kunnen te veel of te weinig tanden hebben. En de tanden en kiezen kunnen ook kleiner zijn.
Iemand met KAT6A syndroom kan ook nog andere kenmerken hebben. Zoals epilepsie en autisme spectrum stoornis, nieren die niet goed gegroeid zijn of een verkeerde ligging van de darmen (malrotatie). Sommige kinderen hebben vaker longontstekingen, oorontstekingen of urineweginfecties. Veel kinderen hebben problemen met slapen.
Er zijn nog meer kenmerken die iemand met KAT6A syndroom kan hebben. Mensen hebben niet alle kenmerken tegelijk. Het is niet goed te voorspellen welke kenmerken iemand krijgt, en hoe ernstig die zijn. Dat verschilt tussen personen.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Autosomaal dominante intellectuele achterstand – craniofaciale anomalieën – hartdefecten – syndroom
Arboleda-Tham syndroom
Autosomal dominant intellectual disability – craniofacial anomalies – cardiac defects syndrome
ARTHS
KAT6A syndrome
Mental retardation, autosomal dominant 32
MRD32 -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Een arts kan denken aan KAT6A syndroom als iemand kenmerken heeft zoals die hierboven staan.
Met DNA-onderzoek kan vastgesteld worden of het inderdaad om KAT6A syndroom gaat.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Het KAT6A syndroom gaat niet over.
Mensen met KAT6A syndroom komen bij verschillende artsen en specialisten. Die kunnen een behandeling op maat geven. En controles doen van bijvoorbeeld het hart, de ogen, de slokdarm, maag en darmen.
Een kind kan bijvoorbeeld een behandeling krijgen voor epilepsie, ondersteuning bij de voeding en fysiotherapie om beter te leren bewegen. Kinderen kunnen naar het speciaal onderwijs. En voor de taalontwikkelingsstoornis (TOS) is behandeling en begeleiding mogelijk. -
Hoe vaak komt het voor?
Er zijn in de wereld tenminste 76 mensen waarvan artsen en onderzoekers zeker weten dat zij KAT6A syndroom hebben.
Bij de patiëntenorganisaties zijn meer dan 300 mensen met dit syndroom bekend.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
De oorzaak KAT6A syndroom is een afwijking in het KAT6A-gen.
Het KAT6A-gen ligt op chromosoom 8, op de korte (p-) arm, op plek 11.21 (8p11.21).Door een afwijking in het gen werkt een bepaalde stof niet goed. Die stof heeft veel taken in het lichaam. Ook heeft die stof invloed op andere genen.
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe precies alle kenmerken van KAT6A syndroom ontstaan.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, KAT6A syndroom is erfelijk.
Een kind kan KAT6A syndroom krijgen als het kind van één van de ouders de afwijking in het gen erft. Dat heet autosomaal-dominant erfelijk.
Maar meestal heeft het kind een nieuwe afwijking in het gen. Dan is een kind de eerste in de familie met KAT6A syndroom. -
Kinderwens
Heb je misschien kans op een kind met KAT6A syndroom? En wil je een zwanger worden? Dan heb je misschien verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je arts. Die kan je verwijzen naar een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus). Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Je kunt bij je arts informeren of embryoselectie (PGT) mogelijk is.
-
Meer info voor patiënten
- Kinderneurologie.euInformatie geschreven door een kinderneuroloog
- Stichting KAT6A NederlandInformatie en lotgenotencontact
- Sep en ons leven met KAT6AWebsite en blog van een moeder. Uit 2022
- Daniel's rare disorderKort Engels filmpje uit 2018 over jongen met KAT6A syndroom
- KAT6A syndromeBrochure in het Engels van UNIQUE, de Engelse patïentenvereniging voor mensen met een zeldzame chromosoomafwijking. Uit 2017
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels, met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
- KAT6A / KAT6B handbookInformatie in het Engels van de KAT6 foundation. Uit 2022
- National Organization for Rare Disorders (NORD)Informatie in het Engels, met verwijzingen naar medische artikelen
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
- We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.
-
- AECO - Amsterdam UMC Expertisecentrum Ontwikkelingsstoornissen
- Kinderpolikliniek Klinische Genetica
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 8000
- Orpha.net Expertlink
-
- ENCORE - Expertisecentrum Erfelijke Neuro-Cognitieve Ontwikkelingsstoornissen Rotterdam, Erasmus MC
- Afdeling Algemene Kindergeneeskunde
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6146
- secretariaatalkg@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Ontwikkelingsstoornissen
- Sectie Klinische Genetica
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 3946
- erfelijkheid@radboudumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- Juliana Kinderziekenhuis
- Els Borst-Eilersplein 275
- 2545 AA DEN HAAG
- +31 (0)70 210 0000
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- Reinier de Graaf Gasthuis
- Reinier de Graafweg 5
- 2625 AD DELFT
- +31 (0)15 260 3060
- Orpha.net Expertlink
-
Updatedatum
30 januari 2025