Overslaan en naar de inhoud gaan

Malrotatie

Een malrotatie is een aangeboren aandoening van de darmen. Onze dikke- en dunne darm zijn bij elkaar meer dan 7 meter lang. Ze liggen netjes in elkaar gedraaid in onze buik. Maar bij een malrotatie is een stuk van de darmen tijdens de zwangerschap niet op de juiste manier gedraaid. Door de verkeerde draaiing kan de darm ingesnoerd of afgekneld raken.

Dit kan op verschillende plaatsen in de darm gebeuren. Meestal beginnen de klachten van een malrotatie kort na de geboorte. Maar soms ook pas later in het leven. In zeldzame gevallen wordt een malrotatie op volwassen leeftijd vastgesteld.

Klachten kunnen zijn: een dikke, pijnlijke buik en groenig braken. De buikpijn kan in aanvallen optreden. Kinderen komen soms niet genoeg aan in gewicht.

Een malrotatie kan leiden tot een volvulus. Dan draait de darm op zo’n manier in elkaar dat ontlasting niet meer door de darm heen kan. Dit heet ook wel darmkronkel of torsie. De bloedtoevoer naar dit stuk van de darm kan afgekneld raken waardoor het stuk darm kan af sterven. Zo kan ook een gaatje in de darm ontstaan.

Een malrotatie kan op zichzelf staan. Maar een belangrijk deel van de kinderen heeft, naast de malrotatie, ook andere afwijkingen. Zoals een hernia diafragmatica, omphalocèle, gastroschisis, de ziekte van Hischsprung, galgangatresie en anusatresie. Ook hartafwijkingen komen voor. Soms liggen andere organen verkeerd in de buik. Dit noemen we situs inversus.

Soms komt een malrotatie voor bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Malrotatie
   Malrotation

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een malrotatie kan worden vermoed met de bovenstaande kenmerken. In spoedgevallen wordt een malrotatie soms vastgesteld met een (kijk)operatie.

   In niet-spoed situatie kan de diagnose worden gesteld met een bepaalde röntgenfoto of een CT-scan.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Een malrotatie is te behandelen met een operatie. Hierbij wordt het stuk darm weer op de juiste plek in de buik geplaatst. Bij een volvulus haalt een chirurg de draai uit de darm weg zodat die weer bloed krijgt. Soms is het bij een volvulus nodig een stuk darm weg te halen, omdat het afgestorven is.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Een malrotatie komt bij ongeveer 1 op de 500 pasgeboren baby’s voor.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Als de malrotatie een onderdeel van een andere aandoening is, dan bepaalt de erfelijkheid van deze aandoening de herhalingskans.
   Als een malrotatie op zichzelf staat is de herhalingskans (bij een volgende baby) waarschijnlijk laag.