Situs inversus
Met Situs inversus word je geboren. Hierbij zitten de organen in de borstkas en buik aan de verkeerde kant van het lichaam. Bijvoorbeeld het hart zit rechts in het lichaam in plaats van links, op de normale plek.
Dat kan met alle organen in de buik en borstkas zo zijn. Dus met het hart, de longen, lever, galblaas, milt, maag en de darmen. Als alle organen andersom (gespiegeld) zitten, heet het situs inversus totalis. Maar het kan ook om een paar van deze organen gaan. Dan heet dit heterotaxie. Als alléén het hart aan de andere kant ligt, heet dit dextrocardia.
Vroeg in de zwangerschap moeten organen naar de juiste plek in de buik en borstkas van het ongeboren kind gaan. We weten niet waarom de organen die normaal links liggen naar rechts gaan, en andersom.
Meestal hebben mensen met situs inversus geen klachten. Het wordt dan vaak bij toeval ontdekt dat iemand situs inversus heeft. Maar soms hebben mensen met situs inversus een afwijking aan het hart.
Soms is situs inversus een kenmerk van een andere aandoening. Ongeveer de helft van de mensen met primaire ciliaire dyskinesie (PCD) heeft ook situs inversus. Als iemand PCD én situs inversus heeft, wordt dat Kartagener syndroom genoemd.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
situs inversus totalis
situs inversus viscerum
situs inversus abdominus
heterotaxy syndrome
dextrocardia -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Een arts kan situs inversus vaststellen door lichamelijk onderzoek te doen. Door een echo-, MRI- of CT-onderzoek te doen, weten artsen zeker dat het om deze aandoening gaat.
Omdat de meeste mensen met situs inversus geen klachten hebben, wordt het vaak alleen bij toeval ontdekt. Bijvoorbeeld als er om een andere reden een echo of scan gemaakt wordt van de buik en/of borstkas. -
Is er behandeling voor deze ziekte?
Meestal is er geen behandeling nodig voor situs inversus, omdat iemand geen klachten heeft. Als iemand een hartafwijking heeft, kan een cardioloog bepalen of behandeling nodig is.
-
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 op de 10.000 mensen wordt met situs inversus geboren.
Omdat de meeste mensen met situs inversus geen klachten hebben, wordt het vaak alleen bij toeval ontdekt. Daarom weten we niet precies om hoeveel mensen het gaat.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Soms is situs inversus een kenmerk van een andere aandoening, zoals van het Kartagener syndroom.
Je kunt ook alleen situs inversus hebben. Het is dan niet bekend waarom de organen aan de andere kant van het lichaam zitten. -
Is deze ziekte erfelijk?
Meestal heeft één persoon in een familie situs inversus. Maar soms hebben meerdere familieleden deze aandoening.
Als situs inversus een kenmerk is van een andere aandoening, bepaalt deze aandoening of en hoe situs inversus erfelijk is. -
Kinderwens
Heb je zelf situs inversus of komt dit voor in je familie? Komt dit doordat je een andere aandoening hebt en wil je een kind? Dan bepaalt de manier waarop die aandoening erfelijk is hoe groot de kans is dat je kinderen het ook krijgen. Een erfelijkheidsarts kan je informatie op maat geven.
Komt de situs inversus bij jou niet door een andere aandoening? En wil je een kind? Misschien kan een erfelijkheidsarts je vertellen hoe groot de kans is dat je (toekomstige) kinderen het ook krijgen.
Heb je als vrouw situs inversus en wil je zwanger worden? Praat er dan over met je dokter. De dokter kan je vertellen of er over de risico’s tijdens een zwangerschap zijn en wat je er aan kunt doen. -
Meer info voor patiënten
Kijk ook bij de informatie over PCD-syndroom
- Wat zijn de gevolgen van gespiegeld aangelegde organen?Informatie geschreven door kinderarts Frea Kruisinga (mei 2009)
- 'Mijn hart zit aan de verkeerde kant'Mare (16) heeft situs inversus, haar tweelingzus niet
- Heterotaxy syndrome (MedlinePlus Genetics)Bij heterotaxie liggen de organen niet allemaal gespiegeld.
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
- Heterotaxy connectionAmerikaanse organisatie van mensen met situs inversus. Voor lotgenotencontact en informatie in het Engels
-
Meer info voor artsen
- DextrocardieInformatie van de werkgroep Congenitale Cardiologie (Cordiaal, 2018)
- Ikhebdat.nlInformatie voor kinderen
- 'The genetics of situs inversus without primary ciliary dyskinesia'Scientific Reports volume 10 (2020)
- Heterotaxy, visceral,5, autosomal (OMIM)
- Orphanet
-
Expertisecentra
-
- CAHAL - Expertisecentrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam UMC-LUMC
- Amsterdam UMC
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 9111
- ecza@amsterdamumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- UMCG Expertisecentrum voor Kinderen en Volwassenen met een Aangeboren Hartafwijking
- UMCG - Universitair Medisch Centrum Groningen
- Hanzeplein 1
- 9713 GZ GRONINGEN
- +31 (0)50 361 6161
- Orpha.net Expertlink
-
- Expertisecentrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Erasmus MC Rotterdam
- Erasmus MC - Erasmus Medisch Centrum
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 704 0704
- info@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Aangeboren Hartafwijkingen
- UMC Utrecht
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 755 5555
- info@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- CAHAL - Expertisecentrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam UMC-LUMC
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-