Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Hirschsprung

Iemand met de ziekte van Hirschsprung mist zenuwen in de wand van darmen. De ziekte van Hirschsprung is aangeboren. De zenuwen kunnen in een deel van de darmen niet aanwezig zijn. Maar het kan ook om de hele darm gaan. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon.

De zenuwen zorgen er voor dat de darmen zo bewegen dat de poep (ontlasting) verplaatst wordt. Bij de ziekte van Hirschsprung gebeurt dat niet op de plek waar geen zenuwen in de darm zitten. De poep kan dan niet verder en hoopt zich dan op. De darmen kunnen dan van binnen ontstoken raken.

Bij pasgeboren baby's met de ziekte van Hirschsprung kan het langer duren voordat ze voor de eerste keer poepen. De buik kan hierdoor dikker worden. De baby kan gaan braken. Verder kunnen ze problemen met de voeding krijgen en langzamer groeien.

Iemand kan alleen de ziekte van Hirschsprung hebben. Maar het kan ook zijn dat iemand ook andere syndromen heeft zoals downsyndroom, Waardenburg syndroom of Mowat-Wilson syndroom.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN