Overslaan en naar de inhoud gaan

Mowat-Wilson syndroom

Bij Mowat-Wilson syndroom hebben mensen een verstandelijke beperking en dezelfde bijzondere kenmerken van het gezicht.
Vaak hebben ze ook andere klachten. De oorzaak is een afwijking in de genen. Niet iedereen heeft alle kenmerken.

Mensen met het Mowat-Wilson syndroom lijken meer op elkaar dan op hun familie. Ze hebben vaak een klein hoofd. Als ze geboren worden heeft hun gezichtje vaak een vierkante vorm met een puntige kin. Verder liggen hun ogen meestal dieper en de ogen staan verder uit elkaar dan normaal. Ook hebben ze een brede neus. Hun oorlelletjes zijn opgewipt en er zit een kuiltje in. Op latere leeftijd wordt het gezicht langer, en vooral de onderkaak wordt groter. Als ze ouder worden zijn de kenmerken van dit syndroom meestal duidelijker te zien.

Kinderen en volwassenen met het Mowat-Wilson syndroom hebben een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. Meestal kunnen ze niet of niet goed praten. Maar sommigen leren een paar woorden spreken en gebruiken tekens om te communiceren. Mensen met Mowat-Wilson syndroom begrijpen vaak wel wat iemand zegt. En meestal hebben ze een vrolijk karakter. Kinderen met dit syndroom zijn vaak laat met het leren omrollen, zitten en lopen.

Mensen met Mowat-Wilson syndroom hebben meestal een kleine lengte. En ze kunnen problemen hebben met hun ogen; bijvoorbeeld scheelzien. Soms hebben ze epilepsie. Meer dan de helft heeft de ziekte van Hirschsprung. Mensen met dit syndroom hebben vaak last van verstopping. En sommige mensen hebben afwijkingen aan hun hart en/of de nieren. Ruim de helft van de jongens wordt met hypospadie geboren. Soms zijn de teelballen niet ingedaald.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN