Overslaan en naar de inhoud gaan

Mowat-Wilson syndroom

Het Mowat-Wilson syndroom is een aangeboren en erfelijke aandoening. Er zijn meerdere delen van het lichaam aangedaan. De kenmerken verschillen per persoon. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

Bij het Mowat-Wilson syndroom is sprake van een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. Meestal leert iemand maar een paar woorden en communiceert door middel van tekens. Daarbij begrijpen ze iets vaak beter dan dat ze zelf iets duidelijk kunnen maken.

De kinderen zijn laat met het leren van bewegingen zoals omrollen, zitten en lopen.

Het hoofd is vaak klein en het gezicht heeft bij de geboorte meestal een vierkante vorm met een puntige kin en een brede neus. De oorlelletjes zijn opgewipt en er zit een kuiltje in. Op latere leeftijd wordt het gezicht langwerpig, met name de onderkaak. Verder liggen de ogen dieper, staan ver uit elkaar en zijn groot. De wenkbrauwen hebben een andere vorm. De mond staat open en de onderlip is vol.  

Mensen met het Mowat-Wilson syndroom zijn meestal wat korter van stuk. Ze kunnen ook hart- en nieraandoeningen, oogafwijkingen, epilepsie en/of de ziekte van Hirschsprung hebben. Ruim de helft van de jongens wordt met hypospadie geboren.

ALLES OPENEN