Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypospadie

Hypospadie is een afwijking aan de penis. De opening van de plasbuis zit niet op de punt van de penis. Hypospadie ontstaat tijdens de zwangerschap. Meestal weten we niet wat de oorzaak is. Soms komt het vaker in de familie voor. Of is hypospadie een van de kenmerken van een syndroom zoals bijvoorbeeld het Opitz G/BBB syndroom.

De opening van de plasbuis kan bij hypospadie op verschillende plekken aan de onderkant van de penis zitten. Daarom kan een jongen de straal van zijn plas soms niet goed richten. Vaak is de penis krom. Soms zijn de teelballen niet ingedaald.

De klachten van hypospadie verschillen van jongen tot jongen.

Als bij een meisje de opening van de plasbuis hoger zit dan normaal heet dat epispadie. Ook jongens kunnen epispadie hebben, dan zit de opening op de bovenkant van de penis in plaats van op de punt.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Hypospadia
   Hypospadias

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen hypospadie vaststellen als een jongen de kenmerken heeft zoals die hierboven staan.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Dokters kunnen hypospadie behandelen met een operatie. Het doel is dat een jongen staand kan plassen. De operatie kan ook helpen om de penis rechter te  maken, zodat er later geen problemen zijn met de seks. Dokters doen deze operatie het liefst op jonge leeftijd. Soms heeft iemand geen of weinig klachten en is een operatie niet nodig.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 200 jongens wordt met hypospadie geboren.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Vaak is niet bekend wat de oorzaak is van hypospadie.
   Misschien is de oorzaak een combinatie van erfelijke aanleg en dingen waarmee de moeder in aanraking is geweest tijdens de zwangerschap. Maar wat precies, weten we niet.
   Als hypospadie vaker in de familie voorkomt, (bijvoorbeeld bij opa, vader, broertjes en neefjes) kan de oorzaak erfelijk zijn.
    
   Hypospadie kan ook één van de kenmerken van een syndroom zijn. Zoals bijvoorbeeld van het ATR-x syndroom of Opitz G/BBB syndroom.

  • Kinderwens

   Komt in je familie een erfelijke vorm van hypospadie voor, en wil je (nog) een kind? Dan hebben jullie verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts voor informatie op maat. Die past bij de manier waarop hypospadie in jullie familie erfelijk is. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.