Overslaan en naar de inhoud gaan

Waardenburg syndroom

Het Waardenburg syndroom is een aandoening van huid, haar, ogen en oren. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Er zijn 4 verschillende typen Waardenburg syndroom. De kenmerken verschillen per persoon.

Bij het Waardenburg syndroom zitten er vaak plekjes op de huid die lichter van kleur zijn dan de rest van het lichaam. Dat komt omdat daar minder pigment in de huid zit. Meestal heeft iemand een witte lok aan de voorkant van het haar. Ook kunnen de ogen verschillend van kleur zijn (heterochromie) of een lichte kleur hebben. Sommige mensen horen minder goed.
 
Soms heeft iemand met het Waardenburg syndroom ook een andere aangeboren aandoening, zoals de ziekte van Hirschsprung.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Waardenburg syndrome
   WS
    

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Het Waardenburg syndroom kan worden vastgesteld met de kenmerken die hierboven staan. Genetisch onderzoek kan bepalen of iemand echt dit syndroom heeft.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Het Waardenburg syndroom kan niet genezen. Voor mensen die minder goed horen kan een gehoorapparaat helpen. Soms is een cochleair implantaat mogelijk.

   Voor andere aandoeningen die iemand samen met het Waardenburg syndroom kan hebben, is soms een operatie mogelijk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Het Waardenburg syndroom komt voor bij ongeveer 1 op de 40.000 mensen.

  • Kinderwens

   Heb jij een kinderwens en het Waardenburg syndroom in de familie? De vragen in deze keuzehulp helpen je gevoelens en gedachten op een rijtje te krijgen. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.