Overslaan en naar de inhoud gaan

Anorectale malformatie

Een anorectale malformatie is een aangeboren aandoening. Dan is de anus (poepgat) en/of het rectum (endeldarm) niet helemaal aangelegd. 

In de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelen de anus en het rectum zich. Als er dan iets mis gaat, ontwikkelen de anus en het rectum zich niet goed. Dan ontstaat soms een anorectale malformatie. 

Er zijn verschillende soorten afwijkingen aan de anus. De anus kan dicht zitten of het rectum sluit niet aan op de anus. Soms zit er een vlies over de anus. In andere situaties komt het rectum uit op de plasbuis of de geslachtsdelen. Soms is de anus kleiner of zit op een plek meer naar voren dan gewoonlijk.   

Als er een anorectale malformatie is, kan de ontlasting het lichaam niet uit. Dan komen er verstoppingen in de darmen. 

Soms zijn er naast de anorectale malformatie nog andere aangeboren afwijkingen zoals afwijkingen aan de nieren, de urinewegen, de wervelkolom, het hart en/of de ledematen. Soms is een anorectale malformatie onderdeel van een syndroom (bijvoorbeeld het Downsyndroom). 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN