Overslaan en naar de inhoud gaan

Anorectale malformatie

Bij anorectale malformatie is het poepgat en/of de endeldarm niet goed ontwikkeld. Met anorectale malformatie word je geboren

Er kunnen verschillende afwijkingen zijn aan het poepgat. Dit kan dicht zitten. Soms komt dat omdat er een vlies overheen zit. Soms is het poepgat kleiner. Of het zit meer naar voren dan normaal. Ook kan de endeldarm niet op het poepgat uitkomen. Bij sommige kinderen komt de endeldarm uit op de plasbuis of op de geslachtsdelen.
Als een baby anorectale malformatie heeft, kunnen de darmen verstopt raken omdat de poep er niet uit kan. 

Soms heeft iemand niet alleen anorectale malformatie. Andere klachten die iemand kan hebben zijn bijvoorbeeld: afwijkingen aan de nieren, de urinewegen, de wervelkolom, het hart en/of de armen en benen. Soms is een anorectale malformatie een kenmerk van een syndroom, bijvoorbeeld van het Downsyndroom. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Anusatresie
   Anorectal malformation
   Anal atresia
   Imperforate anus
   ARM

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een dokter kan denken dat het om anorectale malformatie gaat, als er geen normaal poepgat is en de darmen verstopt zijn omdat de poep er niet uit kan. Anorectale malformatie wordt vastgesteld  met een echo of door röntgenonderzoek te doen. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van anorectale malformatie gebeurt in een academisch ziekenhuis. Hierover staat meer op de website van de Vereniging Anusatresie.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland worden er per jaar ongeveer 40 baby's geboren met een anorectale malformatie.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   In de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelen het poepgat en de endeldarm zich. Soms gaat die ontwikkeling niet goed. Dan kan de baby anorectale malformatie hebben. 

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Nee, anorectale malformatie is waarschijnlijk bijna nooit erfelijk.

   Is jouw kind met anorectale malformatie geboren en wil je nog een kind? Dan is de kans dat je volgende kind dit ook heeft meestal kleiner dan 1% (1 op 100). 

   In zeldzame gevallen is anorectale malformatie een kenmerk van een erfelijk syndroom. Dan kan de kans groter zijn dat je nog een kind krijgt met anorectale malformatie.

  • Kinderwens

   Heb jij of heeft je partner anorectale malformatie en willen jullie kinderen? Of heb je al  een kind met deze aandoening en wil je nog een kind? Dan je kun er over praten met je dokter. Hij of zij kan je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Die kan je mogelijk meer vertellen over de kans dat je baby anorectale malformatie heeft.
    
   Heb je als vrouw anorectale malformatie en wil je zwanger worden? Als je anticonceptie gebruikt, praat dan al met je dokter over je zwangerschapswens voordat je met de anticonceptie stopt. Het kan voor jezelf en je toekomstige kind belangrijk zijn om hier met je dokter over praten voordat je zwanger raakt. De dokter kan je informatie op maat geven over jouw zwangerschap en bevalling en hoe deze begeleid kunnen worden.