Overslaan en naar de inhoud gaan

Primair lymfoedeem

Bij mensen met primair lymfoedeem werkt het lymfesysteem niet goed. Het lymfesysteem bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfevaten vervoeren vocht van de weefsels naar de bloedvaten. 
Als het lymfesysteem niet goed werkt, kan zich vocht verzamelen in het lichaam. Dit heet lymfoedeem. De lichaamsdelen waar het vocht zich verzamelt, kunnen dan dikker worden. 
Vaak ontstaat zo’n vochtophoping in de armen of benen. De benen kunnen dikker worden en moe aanvoelen. Ook kunnen ze gaan tintelen en pijn gaan doen. Als de zwelling erger wordt, kun je moeite krijgen met bewegen. Ook zijn er soms meerdere ontstekingen in de gezwollen lichaamsdelen.

Als lymfoedeem ontstaat door een aangeboren afwijking van het lymfestelsel, heet het primair lymfoedeem. Iemand heeft dan te weinig lymfevaten. Of de vaten zijn te smal of te breed. 

Als iemand secundair lymfoedeem heeft, is het lymfestelsel tijdens het leven beschadigd. Deze tekst gaat niet over secundair lymfoedeem.

Er zijn aandoeningen waarbij primair lymfoedeem één van de kenmerken is. Over een aantal van die aandoeningen vind je informatie op deze website:

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN