Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Milroy

De ziekte van Milroy is een erfelijke ziekte van het lymfestelsel. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Een lymfe is een klier. Het lymfestelsel maakt en vervoert vloeistof en cellen, die belangrijk zijn bij onze afweer. Onze afweer beschermt ons tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën of een virus.

Baby’s met de ziekte van Milroy krijgen, vaak kort na hun geboorte, lymfoedeem in hun onderbenen en voeten. Lymfoedeem is een abnormale zwelling van lymfevocht. Deze zwelling zit meestal aan beide kanten van het lichaam. Hoeveel lymfeoedeem er is, verschilt per kind.

Jongens met de ziekte van Milroy hebben soms een goedaardige zwelling met vocht in de balzak. Ook kunnen ze afwijkingen aan de urinebuis (plasbuis) hebben. Dat is de buis van de blaas naar buiten.
Ook kunnen de nagels van de tenen schuin omhoog staan. Verder kunnen er wrat-achtige bultjes op de huid zitten. De aders in de benen zijn vaak goed te zien.

Sommigen krijgen cellulitis; dat is een ontsteking van de huid en van het bindweefsel. Hierdoor kan het lymfestelsel beschadigen. Cellulitis komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Door cellulitis kan de zwelling in de onderbenen toenemen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN