Overslaan en naar de inhoud gaan

Palmoplantaire keratodermie

Palmoplantaire keratodermie is een groep huidziektes. Bij palmoplantarie keratodermie is de huid van de binnenkant van de handen en van de voetzolen bedekt met een soort dikke eelt. De kenmerken verschillen per soort en per persoon.

De oorzaak is meestal een verandering van het DNA (erfelijk materiaal). Soms speelt erfelijkheid geen rol bij het ontstaan. Palmoplantaire keratodermie kan ook onderdeel zijn van een andere ziekte of aandoening.

Palmoplantaire keratodermie kan op iedere leeftijd beginnen. De dikkere huid kan op de hele binnenkant van de handen en voetzolen zitten, of op een deel. Soms zitten er puntvormige bultjes op de huid. De huid kan rood of geel zijn en schilferig of hard zijn. Bij sommige soorten palmoplantarie keratodermie kunnen blaren ontstaan.

De dikke laag kan problemen met lopen geven, omdat de voeten pijn kunnen doen. Er is ook meer kans op infecties van de huid. Als het op de vingertoppen zit, kan daar minder gevoel in zitten en dat kan de beweging van de vingers verminderen.

Sommige mensen met palmoplantarie keratodermie hebben nog andere kenmerken, zoals doofheid en problemen met de nagels, haren of tanden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Palmoplantar keratoderma
   PPK
   Keratosis palmoplantaris
   Diffuse hereditaire keratodermie

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose wordt gesteld op grond van de kenmerken die hierboven staan. Soms is genetisch onderzoek mogelijk.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Palmoplantaire keratodermie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken zoals met speciale crèmes en soms met een operatie.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Hoe vaak plantoplantaire keratodermie voorkomt, is niet precies bekend.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Er zijn veel verschillende types palmoplantaire keratodermie. Het type bepaald hoe het overerft. Niet alle types zijn erfelijk. Als palmoplantaire keratodermie onderdeel is van een andere aandoening, bepaalt deze aandoening hoe het overerft.

  • Kinderwens

   Het hangt van het type palmoplantaire keratodermie af of onderzoek tijdens de zwangerschap (prenatale diagnostiek) mogelijk is.

  • Meer info voor artsen
   • Huidziekten.nl
   • Orphanet Overzicht van aandoeningen waarvan palmoplantaire keratodermie een van de kenmerken is.
  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.