Overslaan en naar de inhoud gaan

X-gebonden creatine transporter deficiëntie

X-gebonden creatine transporter deficiëntie is een stofwisselingsziekte. De aandoening kan zorgen voor problemen in de hersenen. De oorzaak is een afwijking in een gen

X-gebonden creatine transporter deficiëntie komt bij meisjes en jongens voor. Meestal hebben jongens meer last van de aandoening. Maar ook meisjes kunnen ernstige klachten hebben. Ongeveer de helft van de meisjes heeft geen kenmerken. 

Kinderen met X-gebonden creatine transporter deficiëntie hebben een milde tot ernstige verstandelijke beperking. Vaak lopen ze achter met het leren van taal. Ook kunnen ze ADHD hebben of kenmerken van autisme spectrum stoornis. Sommige kinderen hebben epilepsie.

Een kind met X-gebonden creatine transporter deficiëntie groeit soms langzamer. Het kan ook sneller moe zijn. Sommige kinderen gaan later zitten en lopen.

Een klein deel van de mensen met X-gebonden creatine transporter deficiëntie heeft een verandering in het hartritme. Heel soms hebben mensen ook een klein hoofd (microcefalie). Daarbij is dan het voorhoofd breed of het middelste deel van het gezicht is ingevallen. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN