Overslaan en naar de inhoud gaan

Groeistoornissen

De één wordt lang, de ander blijft kleiner. Groei is het groter worden van het lichaam. Mensen groeien niet alleen in de lengte, maar ze worden ook zwaarder.

Bij de groei spelen allerlei stoffen een rol. Deze stoffen zorgen er voor dat de botten langer worden en de hoeveelheid spieren toeneemt.

De cellen zijn de bouwstenen van het lichaam. Als cellen gaan delen, komen er meer. Vaak worden ze daarbij groter. Hierdoor kunnen weefsels en organen groter worden.

Bij sommige mensen is er iets mis met de groei, die hebben een groeistoornis. Iemand kan dan (veel) kleiner blijven of juist (extra) lang worden. Hieronder een aantal voorbeelden van groeistoornissen.

Aandoeningen waarbij iemand langer wordt

Normaal hebben jongens één X chromosoom en één Y-chromosoom (XY). Iemand met het Klinefelter syndroom heeft  een extra X-chromosoom (XXY).  Mannen en jongens met Klinefelter syndroom zijn meestal langer dan personen zonder dit syndroom.

Soms heeft een jongen of man een extra Y-chromosoom. Dit heet XYY-syndroom. Tijdens hun kinderjaren groeien deze jongens sneller en dat zorgt ervoor dat iemand ongeveer zeven centimeter langer worden dan gemiddeld.

Een andere aandoening waarbij iemand langer kan worden dan gemiddeld is het syndroom van Marfan.

Aandoeningen waarbij iemand kleiner blijft

Bijna alle meisjes en vrouwen hebben twee X-chromosomen (XX). Meisjes met het Turner syndroom missen meestal een X-chromosoom. Daardoor blijven deze meisjes kleiner dan gemiddeld.

Bij achondroplasie (dwerggroei) kunnen botten zich niet goed ontwikkelen. Hierdoor heeft iemand kortere armen en benen.

Een ander aandoening waarbij iemand kleiner blijft dan gemiddeld is het Noonan syndroom.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Growth disorders

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Een arts kan denken dat iemand een groeistoornis heeft, als die persoon kleiner is (of juist groter) dan andere mensen van zijn of haar leeftijd.. Een arts kan de diagnose soms stellen met genetisch onderzoek.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      De behandeling hangt af van het soort groeistoornis. Een achterstand in de groei wordt soms met groeihormoon behandeld. Dat kan de groei stimuleren.

      Soms wordt bij kinderen die heel snel groeien de groei geremd.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Kijk bij de informatie over de verschillende groeistoornissen.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Als het om een erfelijke groeistoornis gaat, dan kan de oorzaak een verandering in een gen of chromosoom zijn.

      Er zijn ook andere oorzaken voor groeistoornissen, bijvoorbeeld te weinig voeding. Of voedsel waar niet alle stoffen inzitten die je nodig hebt om goed te groeien.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      In het algemeen geldt dat hoe groot iemand wordt,  voor een groot deel erfelijk bepaald is. Mensen die zelf lang zijn, krijgen meestal ook lange kinderen. Daarnaast bepalen ook andere factoren de groei. Zoals gezonde voeding en voldoende beweging.

      Bij een groeistoornis bepaalt het soort groeistoornis of erfelijkheid een rol speelt. En of de groeistoornis doorgegeven kan worden aan de kinderen.

    • Meer info voor artsen

      Kijk bij de informatie over de afzonderlijke groeistoornissen.

    • Expertisecentra

      Kijk bij de informatie over de verschillende groeistoornissen.