Overslaan en naar de inhoud gaan

Groeistoornissen

De één wordt lang, en anderen zijn juist kort. Groei is het groter worden van het lichaam. Niet alleen de lengte van het lichaam, maar ook het gewicht neemt dan toe. In het lichaam spelen allerlei stoffen een rol bij de groei, bijvoorbeeld bepaalde hormonen. Deze stoffen zorgen dat de botten langer worden en de hoeveelheid spieren toeneemt.

De cellen zijn de bouwstenen van het lichaam. Als cellen gaan delen, komen er meer. Vaak worden ze daarbij groter. Hierdoor kunnen weefsels en organen in grootte toenemen.Soms is er iets mis met de groei, en heb je een groeistoornis. Hieronder gaan we kort in op een paar van die groeistoornissen.

Aandoeningen met grote lengte

Normaal hebben jongens één X chromosoom en één Y-chromosoom (XY). Jongens met het Klinefelter syndroom hebben een extra X-chromosoom (XXY). Mannen met Klinefelter syndroom zijn meestal langer dan mannen zonder dit syndroom.

Sommige jongens hebben het XYY syndroom. Dan hebben ze een extra Y-chromosoom. Een snellere groei in hun kinderjaren zorgt dat deze mannen ongeveer zeven centimeter langer worden dan gemiddeld.

Nog een voorbeeld is het syndroom van Marfan.

Aandoeningen met kleine lengte

Gewoonlijk hebben meisjes twee X-chromosomen (XX). Meisjes met het Turner syndroom missen meestal een X-chromosoom. Daardoor worden deze meisjes kleiner dan gemiddeld.

Bij achondroplasie (dwerggroei) kunnen botten zich niet goed ontwikkelen. Hierdoor zijn de armen en benen kort. Achondroplasie komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

Nog een voorbeeld is het Noonan syndroom.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Growth disorders

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan een groeistoornis vermoeden op grond van de kenmerken. De diagnose wordt soms gesteld met genetisch onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling hangt af van het type groeistoornis. Een achterstand in de groei wordt soms met groeihormoon behandeld. Dat kan de lengtegroei stimuleren.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Kijk bij de informatie over de verschillende groeistoornissen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   In het algemeen geldt dat hoe lang iemand wordt voor een groot deel erfelijk bepaald is. Mensen die zelf lang zijn, krijgen meestal ook lange kinderen. Daarnaast bepalen ook andere factoren de groei zoals gezonde voeding en voldoende beweging.

   Bij een groeistoornis bepaalt het type of erfelijkheid een rol speelt en hoe de ziekte dan kan worden doorgegeven.

  • Meer info voor patiënten

   Kijk bij de beschrijvingen van de verschillende groeistoornissen.

  • Meer info voor artsen

   Kijk bij de informatie over de verschillende groeistoornissen.

  • Expertisecentra

   Kijk bij de informatie over de verschillende groeistoornissen.