Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstest voor algemene bevolking

Ook als je geen hoger risico hebt om drager te zijn van een erfelijke ziekte, kun je je laten testen op dragerschap voordat je zwanger wordt. Zo'n test moet je zelf betalen. Deze valt niet onder de zorgverzekering.

Dragerschapstest Amsterdam voor 50 ziektes

De polikliniek klinische genetica van het AMC/VUmc biedt een dragerschapstest aan naar dragerschap voor 50 ernstige ziektes. Deze test kun je doen als je géén hoger risico hebt. De test wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Voor deze dragerschapstest kunnen stellen zich online aanmelden.

Dragerschapstest Groningen voor 70 ziektes

Het UMCG biedt een dragerschapstest aan naar dragerschap voor 70 ernstige ziektes. Hiervoor kun je terecht bij zes huisartsenpraktijken in Noord-Nederland. Dat kan ook als je geen patiënt bent van deze huisartsen.
De test wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering.
Deze dragerschapstest is bedoeld voor stellen met kinderwens die géén hoger risico hebben om drager te zijn. 

Meer risico op dragerschap?

Hebben jij en je partner wel meer kans op dragerschap? Bespreek dit met de huisarts, het liefst voordat je probeert zwanger te worden. De huisarts kan jullie verwijzen naar een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus). Deze klinisch geneticus kan de dragerschapstest doen. Soms kan de huisarts zelf een dragerschapstest afnemen en hoef je niet verwezen te worden. Als je meer risico hebt om drager te zijn, vergoedt de verzekering de test wel. Al kan het ten koste gaan van je eigen risico.
Lees ook de folder 'Wil je zwanger worden?'.


Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.