Neuroblastoom
Een neuroblastoom is een aangeboren kanker die meestal in de bijnieren zit. Maar het kan ook ontstaan in bijvoorbeeld de buik, borstkas, hals of bekken.
Een neuroblastoom is kanker van het onwillekeurige zenuwstelsel. Het onwillekeurige zenuwstelsel zit in het ruggenmerg en de bijnieren. Dit zenuwstelsel regelt onder andere de vertering van voedsel en de bloeddruk.
Het is nog niet precies bekend waarom een neuroblastoom ontstaat. Mogelijk gaat er tijdens de zwangerschap iets mis met de ontwikkeling van het onwillekeurige zenuwstelsel. Heel soms is de oorzaak van een neuroblastoom bekend. Dan gaat het om een afwijking in het erfelijk materiaal.
Bij neuroblastoom gaan sommige cellen in het onwillekeurige zenuwstelsel zich anders gedragen. Deze cellen kunnen niet meer stoppen met delen. Dan ontstaat een kwaadaardig gezwel (tumor). Een tumor kan de weefsels waar de tumor in groeit verdrukken of beschadigen. Ook kan de kanker zich na een tijd gaan verspreiden door het lichaam. Dit wordt uitzaaien genoemd.
De klachten van een neuroblastoom beginnen bijna altijd voordat een kind 5 jaar oud is. Een kind met een neuroblastoom is soms erg moe. Ook pijn, geïrriteerd zijn, minder zin in eten, koorts, gewichtsverlies en diarree kunnen voorkomen.
Verdere klachten hangen af van de plek waar de neuroblastoom zit. Bij een neuroblastoom in de buik kan het kind een opgezettte buik hebben. Als het in de borstkas zit kunnen er problemen zijn met ademhalen en slikken. Bij een neuroblastoom in de hals gaan soms de oogleden hangen. Ook kunnen de pupillen van het kind klein zijn. Verder is de huid soms rood. Soms gaat het kind meer zweten.
Als er tumoren in de botten zitten, kan dat pijn doen. Een kind kan dan ook blauwe plekken en een bleke huid hebben. Sommige kinderen hebben donkere kringen om de ogen.
Bij een neuroblastoom in het ruggenmerg zit er vaak minder kracht en gevoel in de armen of benen.
Neuroblastomen kunnen ook hormonen afgeven. Hormonen zijn stoffen die allerlei dingen regelen in het lichaam. Dit kan klachten geven zoals een hoge bloeddruk, een snelle hartslag en zweten. Heel soms maken de ogen van het kind snelle bewegingen. Of zijn er samentrekkingen van de spieren.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Ziekte van Hutchinson
Sympathicoblastoom
NB -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Artsen kunnen denken dat een kind neuroblastoom heeft met de kenmerken die hier boven staan en urine- en bloedonderzoek. Röntgenonderzoek kan een neuroblastoom vaststellen.
Met weefselonderzoek en beenmergonderzoek kan een arts het type neuroblastoom vaststellen. Beenmerg zit in het midden van de botten. -
Is er behandeling voor deze ziekte?
De kans op genezing van een neuroblastoom hangt onder andere af van de soort tumor(en). De behandeling verschilt per persoon. Soms is een operatie genoeg; dan wordt de tumor weggehaald.
Vaak zijn ook andere behandelingen mogelijk, zoals medicijnen (chemotherapie) en verschillende soorten bestraling. Ook stamceltransplantatie wordt vaak toegepast.
Omdat neuroblastomen zeldzaam zijn vindt de behandeling ervan altijd plaats in gespecialiseerde kinderoncologische centra.
Meer informatie bij "Expertisecentra". -
Hoe vaak komt het voor?
Neuroblastoom komt voor bij ongeveer 1 op de 100.000 kinderen. Elk jaar krijgen ongeveer 25 kinderen in Nederland de diagnose neuroblastoom.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Neuroblastoom is bijna nooit erfelijk.
-
Kinderwens
Heb je een kinderwens en een erfelijke vorm van neuroblastoom in de familie? Deze keuzehulp helpt je je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.
-
Meer info voor patiënten
- Vereniging Kinderkanker NederlandInformatie en lotgenotencontact
- Kinderneurologie.eu
- Marleen: ‘Steeds weer die angst: blijft mijn meisje nu wel gezond?’Verhaal over Loïs die vier was toen zij neuroblastoom kreeg.
- ErasmusMC
- Stichting Jongeren en Kanker SJK is er voor jonge mensen tussen 18 en 35 jaar die kanker hebben (gehad).
- MedlinePlus Genetics
-
Meer info voor artsen
- Verwijscriteria Erfelijke aanleg voor kanker
- Orphanet
- GeneReviews (ALK-Related Neuroblastoma Susceptibility)
-
Expertisecentra
- Expertisecentra specifiek voor deze aandoening:
-
- Princess Máxima Center for Rare Pediatric Tumors
- Prinses Máxima Centrum
- Heidelberglaan 25
- 3584 CS UTRECHT
- +31 (0)88 972 7272
- info@prinsesmaximacentrum.nl
- Orpha.net Expertlink
- De expertisecentra hieronder richten zich op de groep van aandoeningen waar de aandoening onder valt, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen:
-
- Kinderneuro-oncologie Werkgroep
- UMCG - Universitair Medisch Centrum Groningen
- Hanzeplein 1
- 9713 GZ GRONINGEN
- +31 (0)50 361 6161
- Orpha.net Expertlink
-
- Hersentumorcentrum
- Afdeling Neuro-Oncologie
- Groene Hilledijk 301
- 3075 EA ROTTERDAM
- +31 (0)10 704 1415
- neuro-oncologie@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink