Overslaan en naar de inhoud gaan

Gentherapie: hoe ver zijn ze?

Wetenschappers doen onderzoek naar gentherapie voor allerlei ziektes, zoals bloedziektes, stofwisselingsziektes, hart- en vaatziektes, spierziektes, botziektes, kanker, infectieziektes enz. Maar wordt gentherapie ook al in de praktijk gebruikt? En voor welke ziektes dan? 

Gentherapie in Nederland

In de Europese Unie en in Nederland zijn voor sommige ziektes gentherapieën goedgekeurd. We zetten enkele op een rijtje: 

Uitgebreide informatie over gentherapie in Nederland staat in het rapport ‘De genen waar het om gaat’ van het Rathenau Instituut.

Nog niet of niet meer in Nederland

De volgende voorbeelden van gentherapie zijn niet meer of nog niet in Nederland beschikbaar:

  • Bèta thalassemie
    Gentherapie voor mensen met bèta thalassemie is door de fabrikant van de markt gehaald in de Europese Unie. Het ging om Zynteglo. De gentherapie is wel beschikbaar in de Verenigde Staten. 
  • Sikkelcelziekte en bèta thalassemie
    In Groot-Brittannië is gentherapie voor sikkelcelziekte en een bepaalde vorm van bèta thalassemie goedgekeurd. Deze gentherapie heet Casgevy. Meer informatie vind je ook op de website van de Europese Unie.

Meer informatie

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

Updatedatum: 20 juni 2024