Overslaan en naar de inhoud gaan

MODY 2

MODY 2 (GCK MODY) is een erfelijke vorm van suikerziekte. MODY 2 valt onder MODY. MODY staat voor het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young. 

Iemand met deze vorm van MODY heeft mild verhoogde bloedglucosewaarden als hij of zij niet gegeten heeft (nuchter is). Ook stijgen de bloedglucosewaarden na een maaltijd tamelijk weinig. Maar iemand heeft nauwelijks of geen symptomen van diabetes. Iemand met deze vorm van MODY heeft hiervoor geen behandeling nodig. Daarom is het van belang om MODY 2 te herkennen.

De oorzaak van MODY 2 is een afwijking in het erfelijke materiaal. Dan wordt er pas bij hogere bloedglucosewaarden insuline afgegeven door de alvleesklier. Dan blijven de bloedglucosewaarden iets te hoog. Insuline zorgt er voor dat onze cellen glucose (suiker) opnemen. Daardoor daalt de hoeveelheid glucose in het bloed en wordt glucose als belangrijke brandstof in de lichaamscellen opgenomen.

Redenen om aan MODY te denken:

  • Als je diabetes mellitus hebt met een BMI lager dan 25 EN
  • Als er als er meerdere personen in je familie diabetes mellitus hebben en de diabetes mellitus binnen je familie in meerdere generaties voor komt EN
  • Als er minimaal 1 familielid is waarbij de diagnose diabetes mellitus op jongere leeftijd is vastgesteld (meestal voor het 25e jaar) EN
  • Als er geen auto-antistoffen die passen bij diabetes type 1 zijn (dit zijn stoffen die het lichaam tegen de alvleesklier maakt) EN
  • Diabetes mellitus waarbij de bloedsuikers licht verhoogd zijn als iemand niet gegeten heeft (nuchter is) en deze na de maaltijd tamelijk weinig stijgen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN