Miller syndroom
Miller syndroom is een erfelijke aandoening. Bij dit syndroom worden tijdens de zwangerschap sommige botten in het gezicht en in de armen en benen niet of niet helemaal goed gemaakt. De oorzaak is een afwijking in een gen. De ernst van de kenmerken kan bij iedereen anders zijn.
Baby’s met Miller syndroom hebben vaak een gespleten gehemelte en/of een gespleten lip (schisis). Het bot onder de ogen (de jukbeenderen) en de onderkaak zijn niet helemaal goed gegroeid. Daardoor hebben de meeste baby’s problemen met eten. Soms hebben ze door de kleinere onderkaak ook moeite met ademen.
Bij mensen met Miller syndroom staan de ogen vaak schuin naar beneden. Of is het onderste ooglid naar buiten gedraaid. Ook kunnen ze een deel van het onderste ooglid missen. De oren zijn vaak klein en steken uit. Soms heeft iemand met Miller syndroom problemen met horen. En dan kan het langer duren om te leren praten.
Iemand met Miller syndroom kan verschillende afwijkingen aan de botten van de armen en de benen hebben. Vaak missen ze de pink en/of de kleine teen. Of hun vingers of tenen zitten voor een deel aan elkaar vast (syndactylie). Soms is er ook iets aan de hand met de ribben of met de wervelkolom. Sommige mensen hebben problemen met het hart, de nieren of het maag-darmkanaal.
Bij Miller syndroom is er niks aan de hand met de intelligentie.
Het Miller Syndroom lijkt op het Nager syndroom en Treacher Collins syndroom.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Postaxial Acrofacial Dysostose
POADS
Genée-Wiedemann syndrome (GWAFD)
Wildervanck-Smithsyndroom -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters weten zeker dat iemand Miller syndroom heeft als die de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. Soms doen dokters DNA-onderzoek om nog een keer te bepalen dat het om deze aandoening gaat.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Het Miller syndroom gaat niet over. Mensen met dit syndroom komen bij verschillende artsen en specialisten. Die artsen en specialisten proberen met de behandeling de klachten minder te maken. De behandeling kan van persoon tot persoon verschillend zijn.
Als er problemen met eten zijn, dan kan er voeding door een slangetje (sonde) worden gegeven. Met een operatie kunnen ze vaak iets doen aan de problemen met ademen en eten. Ook kunnen dokters operaties doen aan het gehemelte, de armen, de benen en het hart. Gehoorapparaten kunnen helpen als iemand minder goed hoort. -
Hoe vaak komt het voor?
Waarschijnlijk heeft minder dan 1 op de miljoen mensen het Miller syndroom.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
De oorzaak van het Miller syndroom is een afwijking in het DHODH gen. Dit gen ligt op chromosoom 16, op de lange (q) arm, op positie 22.2 (16q22.2).
We weten niet precies hoe de afwijking in dit gen zorgt voor de klachten van de aandoening. -
Is deze ziekte erfelijk?
Om Miller syndroom te krijgen moet je van allebei je ouders de afwijking in het gen erven. Dit heet automaal recessieve overerving.
-
Kinderwens
Hebben jullie kans op (nog) een kind met Miller syndroom en willen jullie een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Praat er over met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Je kunt bij je arts informeren of embryoselectie (PGT) mogelijk is voor Miller syndroom.
-
Meer info voor patiënten
- LAPOSAInformatie en lotgenotencontact
- CranioFaciaal Centrum NederlandInformatie over de behandeling van Miller syndroom
- MedlinePlus Genetics Informatie in het Engels
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken van de ziekte voorkomen
- Engelse film over vrouw met Miller syndroomZij en haar broer hebben allebei de aandoening
-
Meer info voor artsen
- Orphanet
- OMIM
- ERN CranioEuropean Reference Network
-
Expertisecentra
-
- Erasmus MC Craniofaciaal Expertisecentrum
- Afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6393
- cranio@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Skeletmalformaties & Mobility Clinic
- Polikliniek Kinderorthopedie
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 756 7470
- kinderORSK@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-