Overslaan en naar de inhoud gaan

Hydrocefalus

Bij een hydrocefalus (waterhoofd) hoopt hersenvocht zich op. Dit komt omdat het hersenvocht niet goed weg kan. De aandoening is soms aangeboren en ontstaat soms later in het leven.

Om de hersenen heen zitten bloedvaten en hersenvocht. Het hersenvocht stroomt de hele tijd door ruimtes in de hersenen, de hersenkamers. Het hersenvocht is belangrijk bij de aan- en afvoer van voedingsstoffen voor de hersenen. Iedere dag wordt nieuw hersenvocht gemaakt en weer afgevoerd naar de bloedbaan.

Maar bij iemand met hydrocefalus kan het hersenvocht niet goed doorstromen. Dit kan gebeuren als de open verbinding tussen de hersenkamers vernauwd raakt, of afgesloten. Dan hoopt het hersenvocht zich op. Als het hersenvocht zich ophoopt ontstaat er een te hoge druk in de hersenen.

Bij een jong kind ziet hydrocefalus er vaak uit als een groot hoofd. Het kind geeft soms over, is slaperig of voelt zich niet prettig. Ook kan het epilepsie hebben. Op latere leeftijd kunnen de gevolgen onder andere overgeven, hoofdpijn, niet goed zien, misselijkheid, evenwichtsproblemen, niet goed urine kunnen ophouden en een trage ontwikkeling zijn.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Hydrocefalus
   Waterhoofd
   Hydrocefalie
   Hydrocephaly

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan hydrocephalus vermoeden met de bovenstaande kenmerken. De diagnose kan worden bevestigd met echo-onderzoek of door het maken van een MRI of CT hoofd-hersenscan. Verder is genetisch onderzoek mogelijk om de oorzaak van hydrocefalus te onderzoeken.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Als de hydrocefalus in ernst toeneemt, is behandeling mogelijk door met een operatie een direct buisje (shunt of drain) in de hersenkamers te plaatsen. Dan kan het hersenvocht weglopen. De druk in de hersenen neemt dan af. Later wordt de shunt of drain in de bloedbaan of in de buikholte geleid. Deze behandeling neemt de oorzaak van de hydrocefalus niet weg. Maar het verhelpt de klachten. Soms gaan de klachten vanzelf weg.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Aangeboren hydrocefalus komt voor bij ongeveer 1 op 500 baby’s.

  • Expertisecentra