Overslaan en naar de inhoud gaan

Chiari malformatie

Bij Chiari malformatie zijn de kleine hersenen en/of de hersenstam door het gat achter in de schedel in het ruggenmergkanaal gezakt. De kenmerken van Chiari malformatie zijn verschillend. Of en de mate waarin er klachten zijn, verschilt per persoon.

Meestal is deze aandoening aangeboren. Soms begint Chiari malformatie op latere leeftijd, dan is erfelijkheid geen oorzaak.

Onder in de schedel zit een gat. Hier zit het achterhoofd op de wervelkolom. Dit noemen we het achterhoofdsgat. De kleine hersenen regelen ons evenwicht en het maken van bewegingen. De hersenstam zorgt onder andere voor de hartslag, ademhaling en bloeddruk. Door het ruggenmergkanaal loopt het ruggenmerg.

Een kind met Chiari malformatie heeft soms slikproblemen en geeft over. Ook kan het hoofdpijn hebben en niet goed slapen. Verder hebben sommigen nekpijn. Ook kan er moeite met evenwicht houden en het bewegen van de handen zijn. Bij enkele mensen zijn de spieren zwak. Soms is er minder gevoel in de armen of benen, en er kunnen problemen met het zien en/of gehoor zijn.

Er zijn vier typen Chiari malformatie:

-   Type I: Er is een deel van de kleine hersenen uit de schedel gezakt. Bij type I zijn er niet altijd kenmerken.  Vaak is er bij dit type een verkromming van de rug. Dat kan een zijwaartse verkromming, dat heet scoliose of een achterwaartse verkromming zijn; dat heet kyfose

-   Type II: De kleine hersenen en een deel van de hersenstam zijn verzakt. Bij dit type kan een waterhoofd en spina bifida voorkomen. Een waterhoofd wordt ook wel hydrocefalus genoemd. En spina bifida is een neurale buisdefect.

-  Type III: De kleine hersenen en de hersenstam liggen helemaal in het ruggenmerg. Soms zit hier nog een ander deel van de hersenen bij. Soms zit in de schedel een gat waardoor een deel van de hersenen in een soort zak naar buiten steekt. Dit heet ook wel een encefalocele.

- Type IV: Hierbij zijn de kleine hersenen niet helemaal ontwikkeld.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Chiari malformatie
   Arnold-Chiari syndrome
   Chiari malformation
   Arnold-Chiari malformation
   CM

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Chiari malformatie kan worden vastgesteld met onderzoek van de hersenen en het ruggenmerg.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Of Chiari malformatie behandeld kan worden, hangt af van het type. De behandeling kan een operatie zijn. Hierbij wordt de ruimte waarin de kleine hersenen en hersenstam normaal zitten groter gemaakt. Als er een waterhoofd en/of spina bifida aanwezig zijn, zijn ook operaties mogelijk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Arnold-Chiari syndroom komt waarschijnlijk vaker dan 1 op 1.000 personen voor.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Soms lijkt erfelijkheid een rol te spelen bij het ontstaan van Chiari malformatie. Maar hoe het precies zit, is nog niet bekend. Ook niet-erfelijke factoren kunnen een rol spelen bij deze aandoening. 

  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.