Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedilateerde cardiomyopathie (DCM)

Gedilateerde cardiomyopathie (DCM) is een ziekte van de hartspier. Hierdoor wordt het hart wijder en groter en kan het minder goed bloed het lichaam inpompen. Een verwijde hartspier kan zowel erfelijke als niet-erfelijke oorzaken hebben.

Een niet-erfelijke oorzaak is bijvoorbeeld als iemand langdurig een hoge bloeddruk heeft zonder behandeling. Ook een virusinfectie of alcoholmisbruik kan DCM veroorzaken. De kenmerken verschillen per persoon. DCM geeft niet altijd klachten.

Bij de erfelijke vormen van DCM kan DCM het enige kenmerk zijn. Dan beginnen de kenmerken meestal na het tiende levensjaar, en in veel families op volwassen leeftijd.

Die kenmerken kunnen zijn: hartritmestoornissen, hartkloppingen, pijn op de borst, kortademigheid, minder uithoudingsvermogen en oedeem. Hartritmestoornissen kunnen leiden tot duizeligheid, flauwvallen en soms tot plotseling overlijden. 

DCM kan ook gevolg zijn van andere ziektes, zoals een aantal spierziekten of bepaalde stofwisselingsziekten.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN