Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek

Om vast te stellen of je een erfelijke ziekte (geërfd) kunt hebben of door kunt geven, is soms DNA-onderzoek mogelijk.

DNA-onderzoek eigen keuze

Is er reden om bij jou DNA-onderzoek te doen? Bijvoorbeeld omdat de huisarts denkt dat je een erfelijke ziekte kunt hebben? Of omdat een familielid een erfelijke ziekte blijkt te hebben?
Dan word je verwezen naar een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts). Hij of zij bespreekt eerst met jou de voor- en nadelen en de mogelijke gevolgen van een uitslag.
Of je wilt weten of je de erfelijke aandoening hebt of kunt krijgen, is persoonlijk. Je bepaalt zelf of je het DNA-onderzoek wilt laten doen. Ook als je eerst ja hebt gezegd, kun je het later nog stop zetten.
Met deze keuzehulp kun je je gevoelens en gedachten over DNA-onderzoek op een rij krijgen.

Stel je vragen over DNA-onderzoek

Om een besluit te nemen dat bij jou past, is het belangrijk dat je genoeg informatie hebt. Stel al je vragen en bespreek jouw gedachten en gevoelens met de klinisch geneticus of een andere medewerker van de polikliniek Klinische Genetica.

Redenen om DNA-onderzoek te doen

  • Jij hebt (of je kind heeft) klachten en het is niet duidelijk of dat door een erfelijke ziekte komt. Dan kun jij (of je kind) misschien diagnostisch DNA-onderzoek doen.
  • Er zit een erfelijke ziekte in jouw familie, en je wilt weten of je de aanleg voor (de autosomaal-dominante) ziekte ook kunt krijgen of doorgeven. Lees meer bij voorspellend DNA-onderzoek.
  • Je vraagt je af of jouw kind (ook) een DNA-onderzoek kan krijgen. Lees dan over kinderen en DNA-onderzoek.
  • Je vraagt je af of jij en je partner misschien drager zijn van dezelfde (recessief overervende) ziekte en deze ziekte kunnen doorgeven. Lees dan meer over dragerschapstesten.
  • Je wilt misschien voorkomen dat een (toekomstig) kind een erfelijke ziekte krijgt van jou en/of je partner. Lees dan over embryoselectie/PGD.
  • Je wilt weten of je ongeboren kind een erfelijke ziekte heeft die in de familie voorkomt. Dit is vaak vast te stellen met DNA-onderzoek van je ongeboren kind
  • Je wilt weten of je pasgeboren baby een van de hielprik-ziektes heeft.
  • Je wilt graag medicijnen die beter werken, of minder bijwerkingen hebben. Soms is al farmacogenetisch onderzoek mogelijk.
  • Als je kanker hebt, onderzoekt de dokter soms het DNA van de kankercellen. Soms is daardoor een betere behandeling mogelijk.
  • Je wilt tegen betaling DNA-onderzoek laten doen. Er is geen medische reden. Lees dan over thuistesten via internet.

Lees hier over de ervaringen van Marion, Desiree, Ger en Leoni.

Lees meer over de toekomst van DNA-onderzoek.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.