Ventrikelfibrilleren
Bij ventrikelfibrilleren (VF) kunnen de kamers van het hart (ventrikels) niet meer samentrekken. Kleine elektrische prikkels zorgen ervoor dat het hart kan kloppen. Maar bij VF krijgen de kamers te veel elektrische prikkels. Dat zorgt voor een erge hartritmestoornis. Meestal komt dit omdat het hart te weinig zuurstof krijgt door een hartinfarct. Soms is de oorzaak een erfelijke ziekte van het hart. Bij sommige mensen komt het omdat de kransslagaders voor een deel dicht zitten. Soms is er nog een andere oorzaak. En bij sommige mensen weten ze de oorzaak niet.
De klachten van ventrikelfibrilleren kunnen van persoon tot persoon verschillen. Als het om een erfelijke vorm van VF gaat, kunnen de klachten ook in een familie van persoon tot persoon verschillend zijn.
Bij VF kan het bloed niet meer door het lichaam worden gepompt, omdat de kamers van het hart niet meer samen kunnen trekken. Mensen krijgen dan een hartstilstand. Dat kun je merken, omdat iemand dan meestal plotseling naar wordt en bewusteloos kan raken. Soms hebben mensen al eerder pijn op de borst. Andere mensen hebben hartkloppingen. Sommigen zijn duizelig, of ze zijn benauwd. Iemand kan ook erg moe zijn en vocht vasthouden De ademhaling kan stoppen. Iemand kan dood gaan als hij of zij dan niet meteen gereanimeerd wordt.
Soms hebben mensen al klachten in de tijd voordat ze een hartstilstand krijgen.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Kamerfibrilleren
Ventricular fibrillation -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Een cardioloog kan vaststellen dat het bij iemand om VF gaat door een hartfilmpje te maken of met een holteronderzoek, een inspanningstest of een test met een medicijn. Met een echo, MRI of CT-scan kunnen dokters naar de vorm van het hart kijken. Ook kunnen ze dan zien of er littekenweefsel in het hart zit. Dokters kunnen met een hartkatheterisatie zien of er iets aan de hand met de kransslagaders.
Dokters kunnen met DNA-onderzoek soms bepalen of er een erfelijke oorzaak voor VF is. Als dokters de erfelijke oorzaak voor VF vinden met DNA-onderzoek, dan kunnen kinderen, broers en/of zussen en ouders van iemand met VF ervoor kiezen om ook DNA-onderzoek te laten doen. Als de oorzaak onbekend is, krijgen kinderen, broers, zussen, ouders van iemand met VF onder de 50 jaar het advies om een keer onderzoek van het hart te laten doen.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Ventrikelfibrilleren gaat niet vanzelf over. Door het hart met een defibrillator (AED) een elektrische schok te geven, kan het hart weer goed gaan kloppen. Daarna proberen dokters met een behandeling te zorgen dat iemand geen VF meer krijgt. Bijvoorbeeld met medicijnen, of iemand krijgt met een operatie een ICD. Als de kransslagaders voor een deel dicht zitten, kan er een dotterbehandeling of stentbehandeling worden gedaan. Of kan iemand kan een bypassoperatie of een ablatie krijgen.
-
Hoe vaak komt het voor?
In de Verenigde Staten krijgen ongeveer 1 tot 9 op de 100.000 mensen per jaar VF. We weten niet hoe vaak het in Nederland voorkomt.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Meestal ontstaat ventrikelfibrilleren omdat het hart te weinig zuurstof krijgt bij een hartinfarct. Soms is er een andere oorzaak.
Ventrikelfibrilleren wordt soms veroorzaakt door een erfelijke ziekte van het hart, zoals Brugada syndroom, CPVT of lange QT syndroom.
Soms weten we (nog) niet waarom iemand ventrikelfibrilleren krijgt. -
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, ventrikelfibrilleren is soms erfelijk. Ventrikelfibrilleren wordt soms veroorzaakt door een erfelijke ziekte van het hart.
Als ventrikelfibrilleren erfelijk is, kan iemand meestal de aandoening erven als één van de ouders de afwijking in het gen heeft. Dit heet autosomaal-dominante overerving.
Meestal is VF niet erfelijk. Dan ontstaat VF omdat het hart te weinig zuurstof krijgt bij een hartinfarct. Soms is er een andere oorzaak.
Bij enkele mensen weten dokters (nog) niet waarom ze ventrikelfibrilleren krijgen. -
Kinderwens
Hebben jullie een erfelijke vorm van VF in de familie en willen jullie een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt dat bespreken met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Vrouwen met VF die zwanger willen worden, wordt aangeraden dit met haar cardioloog te bespreken. De arts kan ingaan op de risico's die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.
-
Meer info voor patiënten
- Kamerfibrilleren (Erfelijkehartziekten.nl)Informatie voor patiënten en familieleden, geschreven door de afdelingen cardiogenetica
- De erfelijke hartafwijking van Rob Patiëntenverhaal ventrikelfibrilleren. Rob hoorde en zijn 2 zussen hebben ventrikelfibrilleren. Hij kon kiezen tussen een gewone ICD of een nieuwe soort ICD (S-ICD). Hij heeft gekozen voor een S-ICD.Die gaat niet met draden naar het hart. En dan is er minder kans op schade aan het hart.
- HartstichtingInformatie over wat ventrikelfibrilleren is en hoe het behandeld wordt
-
Meer info voor artsen
- Artsengenetica.nl
- Erfelijkehartziekten.nlInformatie voor zorgverleners
- OrphanetIdiopathisch ventrikelfibrilleren, niet-Brugada-type
-
Expertisecentra
-
- Maastricht UMC+ Expertisecentrum voor Cardiogenetica
- Afdeling Klinische Genetica
- P. Debyelaan 25
- 6229 HX MAASTRICHT
- +31 (0)43 387 5855
- polikliniek.klinischegenetica@mumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- UMCG Expertisecentrum voor Erfelijke Hartziekten
- UMCG - Universitair Medisch Centrum Groningen
- Hanzeplein 1
- 9713 GZ GRONINGEN
- +31 (0)50 361 6161
- Orpha.net Expertlink
-
- Expertisecentrum voor Erfelijke Hart- en Vaatziekten
- Erasmus MC - Erasmus Medisch Centrum
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 704 0704
- info@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Erfelijke Hart- en Vaatziekten
- UMC Utrecht
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 755 5555
- info@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Amsterdam UMC Expertisecentrum voor Zeldzame Hartaandoeningen
- Amsterdam UMC
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 9111
- ecza@amsterdamumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-