Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugada syndroom

Het Brugada syndroom is een erfelijke aandoening waarbij er iets mis is met het ritme waarin het hart klopt. Mensen met Brugada syndroom hebben meer kans op hartritmestoornissen. De oorzaak is een foutje in de genen. Maar niet alle mensen met het foutje in de genen krijgen ook klachten.
Mannen hebben vaker last van Brugada syndroom dan vrouwen.

De klachten van het Brugada syndroom beginnen vaak als je volwassen bent. Dat zijn klachten zoals: duizelig worden, problemen met ademhalen of flauw vallen. Die klachten passen bij een hartritmestoornis. Vaak gebeurt dat als iemand slaapt of rustig is. Soms kan iemand hieraan dan overlijden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Brugada syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters weten zeker dat iemand het Brugada syndroom heeft door een hartfilmpje te maken, een onderzoek te doen waarbij iemand een bepaald medicijn krijgt en door DNA-onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Het Brugada syndroom gaat niet over. Het hart van mensen met Brugada syndroom wordt regelmatig gecontroleerd. Sommige mensen krijgen met een operatie een inwendige defibrillator (ICD). Als het ritme van hun hart van slag raakt, kan dit apparaatje het hart helpen om weer in het juiste ritme te gaan kloppen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Over de hele wereld hebben ongeveer 1 op de 2.000 mensen het Brugada syndroom. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Soms weten ze welk foutje in het gen de oorzaak is van het Brugada syndroom. Dan gaat het meestal om een foutje in het SCN5A-gen.
   Het SCN5A gen ligt op chromosoom 3, op de korte arm (p) op positie 22.2 (3p22.2). Het foutje in dit gen zorgt bij die mensen voor de kenmerken van de aandoening.

   Bij andere mensen gaat het om een foutje in een ander gen. En waarschijnlijk zijn nog niet alle foutjes in genen gevonden die de oorzaak kunnen zijn van Brugada syndroom.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Ja, het Brugada syndroom is erfelijk. Je kunt deze ziekte erven als een van je ouders het foutje in de genen heeft. Dit heet autosomaal dominante overerving.

   Soms krijg je Brugada syndroom door een foutje in een gen dat je niet van je ouders geërfd hebt. Het foutje is bij jou zelf ontstaan (nieuwe mutatie). Je kunt het foutje wel weer aan jouw kinderen doorgeven. Dus dan is deze ziekte erfelijk.

   Komt er Brugada syndroom in je familie voor en denk je er over na om hier DNA-onderzoek naar te laten doen? Deze keuzehulp helpt je na te denken over wel of geen onderzoek doen.

  • Kinderwens

   Hebben jullie kans op (nog) een kind met Brugada syndroom en willen jullie een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Praat er over met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.

   Je kunt bij je arts of ze in jullie situatie embryoselectie (PGD) voor deze ziekte kunnen doen.

  • Meer info voor artsen
   • HuisartsengeneticaVerwijsindicaties voor erfelijke hart- en vaatziekten
   • Erfelijke hartziekten.nlInformatie voor zorgverleners: o.a. klinische kenmerken, diagnose, genetisch onderzoek en (controle)adviezen.
   • BrugadaDrugsOverzicht van geneesmiddelen die (bij voorkeur) wel of juist niet gebruikt kunnen worden door mensen met Brugada syndroom. Engelstalig.
   • Orphanet
   • GeneReviews