Overslaan en naar de inhoud gaan

Lange QT-tijd syndroom (LQTS)

Het LQTS is een aangeboren hartafwijking, die ontstaat door een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

De elektrische stroomvoorziening van het hart zorgt ervoor dat de hartspieren samentrekken en ontspannen, dus het kloppen van het hart. Hierdoor wordt het bloed door het lichaam rondgepompt. De tijd die het elke hartslag duurt om te ontspannen heet de QT-tijd.

Bij LQTS wordt deze stroomvoorziening van het hart verstoord. Daardoor wordt de QT tijd te lang. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen. Het hart kan ongecontroleerd gaan kloppen en pompt daardoor geen bloed meer rond. Dan kunnen mensen bewusteloos raken of opeens overlijden.

De aanleiding kan stress, emoties, lichamelijke inspanning of schrik zijn. Maar soms ontstaat een verstoring juist bij rust, bijvoorbeeld tijdens de slaap.

Er zijn verschillende typen LQTS. De typen verschillen onder meer wat betreft de genetische oorzaak en de leeftijd waarop klachten beginnen. Ook  de aanleiding waardoor de verstoring ontstaat verschilt per type.  

Bij sommige typen LQTS komen naast de hartritmeproblemen ook andere verschijnselen voor. Bijvoorbeeld het Jervell-Lange-Nielsen syndroom is een type LQTS waarbij ook aangeboren doofheid voorkomt.

Een schematische weergave van een normale hartslag zie je in het plaatje hieronder.
De P is het samentrekken van de boezems van het hart. Bij Q, R en S trekken de kamers van het hart samen. De T in het plaatje staat voor het klaarmaken van het hart voor de nieuwe hartslag (repolarisatie). 

Hartfilm LQTS syndroom

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN