Overslaan en naar de inhoud gaan

Septo optische dysplasie

Septo optische dysplasie (SOD) is een aangeboren aandoening van de hersenen. Kinderen met SOD kunnen problemen hebben met het zien, met de groei en met hun ontwikkeling. Of er problemen zijn en de mate waarin, verschilt per kind.

De oorzaak van SOD is meestal niet bekend.

Normaal verdeelt een tussenschot de hersenen in een linkerkant en rechterkant. Bij septo optische dysplasie is dit tussenschot meestal niet goed aangelegd.

Ook de zenuwen die de linkerkant en de rechterkant van de hersenen met elkaar verbinden zijn vaak niet goed aangelegd. Daarom hebben sommige kinderen met SOD een verstandelijke achterstand en een achterstand in de motoriek (maken van bewegingen).

De hypofyse is een klein orgaan dat bij de hersenen ligt. Bij SOD werkt de hypofyse vaak niet goed. Dan worden er te weinig hormonen gemaakt, vooral groeihormoon. Dan groeit iemand niet goed.

Verder zijn bij septo optische dysplasie de oogzenuwen vaak niet goed aangelegd. Dan is een kind soms slechtziend aan één of beide ogen.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Septo optische dysplasie
   SOD
   De Morsier syndroom
   Septooptic dysplasia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Septo optische dysplasie kan worden vermoed met de bovenstaande kenmerken. De diagnose wordt vastgesteld met onderzoek van de hersenen, het bloed en de ogen. Soms is genetisch onderzoek mogelijk.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Septo optische dysplasie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de klachten. Bij slechtziendheid kunnen bepaalde hulpmiddelen helpen. Fysiotherapie kan helpen de motoriek te verbeteren. Soms kunnen extra hormonen gebruikt worden.

  • Hoe vaak komt het voor?

   SOD komt bij ongeveer 1 op de 10.000 mensen voor.

  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.